UE ar putea permite Ungariei şi Slovaciei să cumpere petrol din Rusia, în cazul adoptării unui embargo

Sursa: Pexels

Comisia Europeană ar putea scuti Ungaria şi Slovacia de un embargo privind cumpărarea petrolului rusesc, în curs de elaborare, având în vedere cât de dependente sunt cele două ţări de ţiţeiul rusesc, au declarat, luni, doi oficiali ai Uniunii Europene, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Comisia Europeană va finaliza, cel mai probabil marţi, documentul referitor la următorul şi al şaselea pachet de sancţiuni impus de UE Rusiei în urma războiului său din Ucraina, care ar include interzicerea cumpărării petrolului rusesc, deoarece exporturile de petrol reprezintă o sursă majoră de venituri a Moscovei.

Ungaria, care este foarte dependentă de petrolul provenit din Rusia, a precizat în repetate rânduri că nu va adera la sancţiunile care vizează energia. Slovacia este, de asemenea, unul dintre statele membre UE cele mai dependente de combustibilii fosili proveniţi din Rusia.

Pentru a menţine unitatea blocului compus din 27 de state, Comisia ar putea oferi Slovaciei şi Ungariei ”o scutire sau o perioadă lungă de tranziţie”, a menţionat unul dintre oficiali.

Embargoul asupra petrolului rusesc va fi introdus treptat, iar cel mai probabil va intra în vigoare în totalitate de la începutul anului viitor, au mai spus oficialii.

Pachetul urmează să fie prezentat ambasadorilor guvernelor UE miercuri.

Ungaria se opune în continuare oricărui embargo al Uniunii Europene asupra importurilor de petrol şi gaze din Rusia, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.

”Poziţia maghiară cu privire la orice embargo care vizează petrolul şi gaze nu s-a schimbat: nu îi sprijinim (n.r. Uniunea Europeană)”, a scris Kovacs într-un e-mail adresat Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here