UE deţine probe: Dronele folosite de Rusia în Ucraina au fost furnizate de Iran

O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei europene anunță miercuri că Uniunea Europeană a adunat „probe” care demonstrează că dronele folosite de către Rusia în Ucraina au fost furnizate de către Iran şi pregăteşte sancţiuni pe care să le impună Teheranului, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Acum, că am adunat suficiente probe, lucrăm la un răspuns european clar, rapid şi ferm”, anunţă o purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, Nabila Massrali.

O listă de sancţiuni a fost trimisă statelor membre UE, iar o decizie urmează să fie luată ”în cursul acestei săptămâni”, declară surse diplomatice AFP.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat miercuri că au distrus 223 de drone iraniene, începând de la jumătatea lui septembrie.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba – nevoit să se refugieze luni într-un adăpost, din cauza bombardamentelor cu drone de la Kiev – le-a cerut omologilor săi din UE să sancţioneze Iranul.

”Un consern politic larg a apărut în cursul unei reuniuni cu privire la faptul că UE este necesar să acţioneze rapid”, anunţă Nabila Massrali.

UE a sancţionat luni 11 oficiali iranieni – inclusiv pe şeful Poliţiei Moravurilor -, implicaţi în reprimarea manifestaţiilor din Iran declanşate de moartea lui Mahsa Amini.

Ce sunt dronele kamikaze și de ce le folosește Rusia în Ucraina. Semnificația lovirii țintelor civile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here