UE îi răspunde lui Donald Trump pentru a restabili adevărul în chestiunea ajutorului pentru Ucraina

Sursa: Facebook

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a respins acuzaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina, transmite vineri AFP, citată de Agerpres.

”Să restabilim adevărul. Cifrele vorbesc de la sine. Contribuţia UE la (ajutorul pentru) Ucraina: 143 miliarde de euro (150 miliarde de dolari)”, a scris el într-un mesaj pe X (fosta Twitter) adresat lui Trump.

Acesta din urmă, care se va confrunta cu Joe Biden la alegerile prezidenţiale din noiembrie, i-a cerut joi Europei ”să se mişte” pentru a susţine Kievul în faţa Rusiei, înaintea votului de sâmbătă din Camera Reprezentanţilor din SUA cu privire la un pachet de asistenţă de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în principal ajutor militar, după luni întregi de blocaj politic.

”Cum se face că Statele Unite sunt angajate cu peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, deşi ne separă un ocean?”, a scris Trump pe reţeaua sa, Truth Social.

Fără a se opune în mod direct acestui nou ajutor, fostul preşedinte american a estimat în ultimele zile că SUA ar trebui să ”se oprească în a da bani fără a spera că ei vor fi rambursaţi”. Trump exercită un control strâns asupra a numeroşi republicani la Washington, care au întârziat deblocarea noilor fonduri americane.

Impasul dintre democraţi şi republicani a lăsat Ucraina pe termen scurt fără muniţii şi sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit Institutului Kiel, Uniunea Europeană şi statele sale membre erau la începutul acestui an principalele susţinătoare ale Kievului, cu angajamente de 144,1 miliarde euro, urmate de SUA, cu 67,7 miliarde euro. Totuşi, până în prezent UE a alocat efectiv 77,2 miliarde euro, întrucât o parte dintre angajamente sunt pe mai mulţi ani.

AFP: Cel puţin opt morţi, inclusiv doi copii, şi 18 răniţi în sudul Ucrainei. Rușii au atacat cu 36 de drone și rachete

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here