Cătălin Cîrstoiu: Mandatul meu este pe masa coaliției/ Nu am făcut nimic care să imi dea perspectiva că sunt în incompatibilitate

Sursa: Inquam Photos / George Calin

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri că mandatul său este pe masa coaliţiei şi a remarcat că a fost ”cam singur în precampania asta”. ”Aş fi nebun să merg într-o luptă fără sprijin, normal”, a afirmat el, întrebat dacă s-ar retrage dacă liderii coaliţiei îi cer acest lucru.

Într-o conferință de presă organizată în fața spitalului al cărui manager este, Cîrstoiu a răspuns la întrebările jurnaliștilor cu privire la acuzaţiile de incompatibilitate care i s-au adus în presă.

”Mesajul meu e clar, am o meserie, sunt medic, am studenţi, nu fac din politică o carieră, nu este acesta ţelul meu. Vreau să ajut. Pentru mine nu era necesar să ajung primar general. Demersul meu este să fac ceva mai bine pentru noi toţi. Administraţia Bucureştiului poate fi făcută şi în alt fel. Am învăţat multe lucruri bune administrative pentru Capitală în această lună”, a arătat Cîrstoiu.

Întrebat dacă îşi retrage candidatura, el a replicat: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”.

Întrebat, de asemenea, dacă s-ar retrage în condiţiile în care liderii coaliţiei i-ar cere acest lucru, Cîrstoiu a declarat: ”Aş fi nebun să merg într-o luptă fără sprijin, normal”.
”Am spus că eu vreau să fac administraţie publică mizând pe un sprijin politic serios şi stabil. Acest lucru nu îl asilimez unei administraţii politice. Nu am intrat în cursa aceasta că m-am trezit acum o lună că pot fi un bun primar al Capitalei. Am avut o propunere a liderilor Coaliţiei. De atunci şi până acum, mandatul meu oferit de coaliţie a fost şi este pe masa coaliţiei”, a afirmat el.
Cătălin Cîrstoiu a fost întrebat dacă simte că este susţinut.
”Am simţit sprijinul lui Ciolacu şi Ciucă, dar recunosc am fost cam singur în precampania aceasta. Am întâlnit lideri de filiale care m-au înconjurat cu căldură. Cred că nu poate fi un demers pentru Primăria Capitalei fără sprijinul coaliţiei. Nu vreau să fac acest demers fără sprijinul coaliţiei”, a subliniat el.
Medicul a adăugat că el nu a avut experienţa unei comunicări politice.
”Încerc să lămurim împreună ce a apărut în spaţiul public. Până acum o săptămână eram respectat, am devenit omul negru, nu cred că e corect faţă de mine. Am învăţat multe lucruri legate de oameni şi de comunicare în această perioadă”, a afirmat Cîrstoiu.
Referitor la Gabriela Firea, el a declarat că aceasta este preşedintele PSD Bucureşti şi are influenţă în ceea ce înseamnă PSD Bucureşti.
”Are un cuvânt greu de spus. Sunt lideri PSD care au participat la manifestări în oraş. Sunt 3 primari de sector care au imagine bună. Sunt oameni de construcţie”, a continuat el.
Cîrstoiu a afirmat că a devenit ”o ţintă”.
”Am devenit dintr-un candidat pe locul 3 o ţintă pentru că eu cred că au fost atât din partea USR, PUSL, dar nu exclud că au fost şi din PSD oameni care nu mă plac”, a susţinut el.

Cîrstoiu: Doar ANI poate să constate o incompatibilitate

”Legat de acuzaţiile de incompatibilitate, opinia mea că nici eu, nici presa, ci doar o instituţie poate emite un raport care să constate acest lucru, adică ANI. Nu am făcut nimic care să îmi dea mie perspectiva că sunt într-o stare de incompatibilitate. Am operat şi în alte spitale publice, la solicitarea colegilor mei. Am operat şi în Republica Moldova. Am oferit opiniile mele medicale şi în alte spitale private când mi s-a solicitat acest lucru. Am răspuns oricărui apel telefonic. Mi-am spus opiniile, mi-am ajutat colegii. Nu fac o chirurgie uşoară, fac o chirurgie complicată. Mă ocup de tumori osoase, de cancere osoase, schimbarea protezelor. Nu e un domeniu accesibil oricui. Am făcut orice pentru a-mi ajuta pacienţii şi colegii”, a spus Cîrstoiu.

El a precizat că pacienţii sunt cei care decid unde merg să se trateze.

”Legat de consultaţiile de la Anemona Med, mi-am ajutat colegii şi am răspuns şi solicitărilor unor pacienţi care mi-au solicitat expertiza. Rolul meu, de când am terminat facultatea, a fost să tratez oamenii, să le dau o opinie medicală. Dorm liniştit în fiecare seară că mi-am ajutat pacienţii. Pacienţii aleg singuri la ce medic merg, şi aleg în sistemul public şi în spitalul privat”, a adăugat Cîrstoiu.

”Aş vrea să mai spun un lucru, eu am vrut să fac o administraţie publică în Bucureşti mizând pe un sprijin politic stabil în Consiliul General al Capitalei. Nu am vrut niciodată să fac o administraţie politică în Capitală”, a punctat Cîrstoiu.

Conferinţa de presă de vineri a fost convocată după ce liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public,acesta nu poate merge înainte în calitate de candidat al coaliţiei.

Liderul PSD a precizat că în opinia sa, conferinţa de presă trebuia făcută deja şi a anunţat că urmează o discuţie comună împreună cu Nicolae Ciucă şi cu Cătălin Cîrstoiu, cel târziu luni.

Şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care ţin de problemele sale personale. La final, va exista o nouă analiză. ”Să putem să mergem mai departe sau să vedem ce decizie se ia”, a afirmat liderul PNL.

Cătălin Cîrstoiu a fost anunţat oficial candidat din partea PSD-PNL la Primăria Generală în 20 martie.

Ulterior, Hotnews.ro a publicat documente care arată că medicul Cătălin Cîrstoiu a lucrat şi în toamna lui 2023 ca manager la stat, dar trimitea pacienţii în privat, unde-i consulta la clinica familiei sale. Potrivit Hotnews, Raportul Corpului de Control al Guvernului, care semnala către ANI posibilele situaţii de incompatibilitate şi conflict de interese în cazul managerului SUUB Cătălin Cîrstoiu, a ajuns la agenţie în 2020. Tot Hotnews a prezentat mesaje, documente şi mărturii ale unor pacienţi ai medicului Cîrstoiu care, prin interpuşi, fuseseră direcţionaţi către clinica Anemona, aprţinând soţiei medicului.

Cîrstoiu a respins în numeroase rânduri acuzaţiile. În ultima perioadă, au circulat frecevent informaţii referitoare la retragerea sa din cursa electorală, însă el a negat că ar avea asemenea intenţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here