Uniunea Europeană va condiţiona accesul la fonduri europene, în cadrul bugetului 2021-2027, de respectarea normelor statului de drept, arată un proiect de rezoluţie obţinut de agenţia de presă Reuters.

Va fi introdus un regim general de condiţionalitate pentru a aborda evidentele carenţe generalizate în materie de bună guvernare ale statelor membre în privinţa respectării normelor statului de drept”, se arată într-un proiect de rezoluţie consultat de ediţia în limba italiană a agenţiei de presă Reuters.

Proiectul de rezoluţie urmează să fie dezbătut la reuniunea Consiliului European programată joi la Bruxelles.

Comisia Europeană va recomanda modalităţile de remediare a problemelor privind statul de drept.

Poziția lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat săptămâna trecută că Bucureștiul agreează ideea condiționării accesului la banii europeni de respectarea statului de drept. Însă, a atras atenția Iohannis, demersul „este destul de complicat”, iar „specialiştii mai au foarte mult de lucru până când elaborează criterii foarte concrete, care se pot aplica”.

„Însă noi suntem de acord, noi sprijinim această iniţiativă şi, dacă se ajunge la o procedură clară, noi suntem OK cu ea”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului, „sunt mai multe fonduri care vin în această categorie, care pentru noi sunt vitale, pentru a atinge o convergenţă acceptabilă cât mai repede. De asemenea, pentru noi sunt foarte importante fondurile destinate agriculturii şi pe aceste două capitole suntem foarte hotărâţi şi sunt foarte hotărât să negociez la sânge, cum se spune, ca să obţinem cât mai mulţi bani pentru România. Dar sunt şi anumite condiţionalităţi care pentru noi sunt importante. De exemplu, flexibilitatea între fonduri ar fi foarte importantă pentru noi. Este, de asemenea, important ca, de exemplu, fondul de tranziţie spre o economie mai verde să nu fie parte din coeziune, ci să fie suplimentar”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here