UE vrea să reglementeze „metaversul”. Margrethe Vestager: „Totul se întâmplă online”

Foto: Unsplash

Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, dorește ca viitoarea funcționare a așa-numitului „metavers” să fie supusă unui control mai atent, susținând că planurile de a crea un mediu al realității virtuale atotcuprinzător reprezintă noi provocări pentru autoritățile de reglementare în domeniul antitrust.

„Metaversul va aduce cu sine noi piețe și o serie de afaceri diferite. Va exista o piață în care cineva ar putea avea o poziție dominantă”, a declarat Vestager într-un interviu oferit Politico Europe.

Comisarul european a subliniat că în acest spațiu virtual „se vor întâmpla lucruri pe care trebuie să le putem urmări”.

Metaversul a devenit sinonim cu planurile mărețe ale companiei Meta (fostul Facebook – n. red.) de a crea spații virtuale comune, permițând utilizatorilor să interacționeze, să lucreze, să se joace și să consume într-un mediu digital captivant, care copiază multe dintre obiceiurile noastre din lumea reală.

Dar, în timp ce compania Meta a prezentat cele mai ambițioase planuri pentru a-și construi propriul metavers, există și alte metaverse, cum ar fi Decentraland și Sandbox.

Comercianții cu amănuntul deja fac pariuri în ceea ce privește potențialul economic al acestui spațiu virtual. Nike a depus cereri de marcă comercială pentru bunuri virtuale descărcabile, Walmart intenționează să construiască magazine online de comerț cu amănuntul care stochează mărfuri virtuale, imobilele virtuale se vând cu sute de mii de dolari, iar în China, autoritățile publice din Shanghai plănuiesc să ofere servicii publice prin metavers.

Pentru comisarul Margrethe Vestager acum este momentul să analizeze mai aprofundat piețele care vor apărea în toate metaversele, precum și eventualele abuzuri de putere care ar putea rezulta din acestea.

„Ar trebui să începem să ne gândim la aceste aspecte chiar din acest moment”, a spus Vestager, adăugând că creșterea probabilă a utilizării așa-numitelor NFT-uri (jeton nefungibil unic dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain) în metavers ar putea fi, de asemenea, un domeniu de urmărit îndeaproape.

NFT-urile sunt active digitale care reprezintă proprietatea asupra unui anumit articol sau a unei piese de conținut. NFT-urile vor juca un rol important în oferta companiei Meta a lui Mark Zuckerberg de a genera o economie virtuală în care astfel de active sunt tranzacționate.

În cadrul conferinței „Connect 2021” din 28 octombrie 2021, vicepreședintele companiei Meta, Vishal Shah, a spus că „metaversul va elimina multe dintre constrângerile fizice pe care le vedem în comerț astăzi și va face posibile afaceri complet noi”, menționând, totodată, că proiectul va explora „noi tipuri de modele de proprietate și drepturi”.

Pentru Margrethe Vestager, economia lumilor virtuale și a industriei de jocuri video reprezintă aspecte care trebuie examinate pentru a se descoperi dacă provoacă o concurență neloială în metavers.

„În lumea jocurilor video există deja oameni care plătesc sute de mii de dolari pentru anumite articole pe care le pot tranzacționa”, a declarat comisarul european pentru concurență. „Totul se întâmplă online”, a adăugat aceasta, subliniind și că apar noi piețe, care nu sunt integrate doar în acel spațiu virtual.

Interviul integral – AICI.

Pregătiri strategice pentru metavers. Microsoft cumpără compania din spatele jocului „Call of Duty”, cea mai mare achiziție a gigantului american

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here