UEFA confirmă suspendarea fundaşului turc Merih Demiral după gestul controversat din meciul cu Austria

Sursa: X

Fundaşul naţionalei de fotbal a Turciei, Merih Demiral, autorul unei celebrări controversate în optimile de finală ale EURO 2024 împotriva Austriei, a fost suspendat pentru două meciuri, a confirmat vineri UEFA, o decizie calificată drept „nedreaptă” de Turcia, scrie AFP, preluată de Agerpres.ro.

Jucătorul a făcut gestul care simbolizează susţinerea mişcării turce de extremă dreaptă „Lupii gri”, după ce a marcat unul dintre cele două goluri ale naţionalei sale împotriva austriecilor.

Demiral a fost suspendat „pentru nerespectarea principiilor generale de conduită, pentru încălcarea regulilor fundamentale de bună purtare, pentru utilizarea evenimentelor sportive pentru demonstraţii cu caracter nesportiv şi pentru discreditarea fotbalului”, a spus UEFA.

Prin urmare, el va fi privat de sferturile de finală ale Euro împotriva Olandei, sâmbătă, la Berlin, la care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis să participe.

„Condamnăm decizia nedreaptă şi părtinitoare a UEFA, care nu are temei juridic şi pe care o considerăm pur politică”, a reacţionat ministrul turc al Sportului, Osman Aşkin Bak, pe reţeaua de socializare X. „Vom continua să ne afirmăm drepturile prin mijloace legale împotriva acestui dublu standard aplicat ţării noastre şi fotbalistului nostru”, a adăugat el.

Gestul lui Demiral a provocat tensiuni diplomatice între Turcia şi Germania. Turcia l-a convocat miercuri pe ambasadorul Germaniei la Ankara pentru a protesta faţă de comentariile ministrului german de interne Nancy Faeser, care a calificat sărbătoarea jucătorului drept „inacceptabilă”.

Germania a răspuns a doua zi prin chemarea ambasadorului turc la Berlin.

Preşedintele Erdogan a susţinut că Demiral doar „şi-a exprimat entuziasmul”, iar mai multe ministere din Turcia au denunţat ancheta UEFA şi reacţia ministrului german.

Ambasadorul Turciei, convocat la MAE german după gestul controversat al lui Merih Demiral de la meciul cu Austria

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here