UKRAINAGATE | Pompeo şi Giuliani au discutat într-un moment-cheie al scandalului care amenință mandatul lui Trump

Avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Guliani, şi secretarul de Stat Mike Pompeo au avut contacte în lunile dinaintea îndepărtării controversate din post a amabasadoarei americane în Ucraina Marie Yovanovitch, aflată în centrul procedurii în vederea destituirii preşedintelui american Donald Trump, dezvăluie documente oficiale publicate de ONG-ul American Oversight, relatează AFP, potrivit News.ro.

Aceste documente oficiale de la Dapartamentul de Stat, publicate sâmbătă de ONG-ul American Oversight – creat pentru a denunţa derapajele etice ale administraţiei Trump – arată că cei doi au discutat la telefon la 27 şi 29 martie şi că al doilea apel telefonic a fost efectuat de către Pompeo, care a încercat până acum să se distanţeze de scandalul ucrainean.

Obţinute în numele legii transparenţei Guvernului, aceste documente nu precizează conţinutul discuţiilor între secretarul de Stat american şi avocatul personal al lui Trump.

Însă ele confirmă contacte între cei doi cu un pic mai bine de o lună înainte ca Washingtonul să o cheme la ordine, la ordinul preşedintelui, pe ambasadoarea la Kiev Marie Yovanovitch, o diplomată cu o carieră de 33 de ani care se bucură de o reputaţie de mare integritate.

Potrivit directorului ONG-ului, Austin Evers, documentele „arată negru pe alb discuţii între Rudy Giuliani, Biroul Oval şi Mike Pompeo în vederea facilitării unei campanii de denigrare a unui ambasador american”.

Context

Rudy Giuliani este acuzat de faptul că a purtat o diplomaţie paralelă cu privire la Ucraina, cu scopul de a obţine o anchetă împotriva fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, un potenţial rival al lui Doald Trump în alegerile pezidenţiale americane din 2020, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

Democraţii îl suspectează pe Donald Trump de faptul că a cerut aceste anchete în schimbul unei vizite a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă şi deblocării unui ajutor militar crucial.

Ei îl acuză pe preşedinte de faptul că a eliminat-o pe Marie Yovanovitch cu scopul de a lăsa teren liber apropiaţilor săi, pentru ca aceştia săpoată exercita presiuni asupra Ucrainei.

Pompeo a dezminţit, până acum, orice implicare în scandalul ucrainean, în pofida faptului că ambasadorul american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland a declarat în Congres că şeful diplomaţiei americane a fost ţinut mereu la curent cu presiunile americane asupra Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here