Ultimul lider al Germaniei de Est: Germania s-a descurcat cel mai bine lângă Rusia

Egon Krenz (stânga)

Egon Krenz, ultimul lider al Germaniei de Est, care a apucat să conducă statul comunist doar două luni, a rămas un apărător fidel al sistemului comunist în care a crescut, al lui Marx și al Rusiei.

La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, fostul politician, acum în vârstă de 82 de ani, are regrete: regretă prăbușirea RDG, regretă îndepărtarea Germaniei de Rusia și regretă că a avut încredere în Gorbaciov în 1989.

În octombrie 1989, Biroul Politic al comuniștilor est-germani l-au schimbat pe Erich Honecker de la conducerea țării pentru că era prea dur și refuza să facă reforme. În locul lui a fost pus moștenitorul desemnat, Egon Krenz, care era un adept lui Mihail Gorbaciov și al deschiderii propuse de el.

Egon Krenz (al doilea din dreapta), la summitul Pactului de la Varșovia de la București, organizat în Sufrageria Palatul Regal (pe atunci, Palatul RSR)

Treizeci de ani mai târziu, ultimul lider al RDG regretă că a avut încredere în omologul său de la Moscova când i-a spus că cele două Germanii nu se vor reunifica.

„Honecker a avut dreptate în legătură cu Gorbaciov. L-am crezut prea mult timp. Relația mea cu Honecker a fost distrusă deoarece el știa cât îl admir pe Gorbaciov. Astăzi știu mai multe decât atunci” a spus Egon Krenz pentru Politico.

Ultimul lider est-german este convins că nu ideologia comunistă este de vină, ci modul în care a fost ea aplicată. Este marota repetată intens și în prezent de susținătorii gândirii lui Karl Marx.

„Logica și analiza lui Marx în Capitalul arată clar că sistemul capitalist nu poate fi ultima etapă a istoriei” a spus el, potrivit aceleași surse.

Egon Krenz este convins și acum că est-germanii nu voiau democrație pe model occidental, ci dreptul de a călători, de a cumpăra mașini și de a cumpăra electrocasnice. Dacă ar fi reușit să reformeze economia, Germania de Est ar fi existat și acum, crede ultimul lider al statului comunist creat de URSS.

Reuniunificarea este un eșec iar mulți est-germani se simt acum ca cetățeni de mâna a doua sau a treia, este convins Egon Krenz, care arată către ascensiunea populiștilor din AfD în fosta RDG ca să demonstreze asta.

Ultimul lider al Germaniei comuniste are și o soluție pentru problemele Germaniei, anume mare prieten de la Est.

„Ceea ce trebuie să facem este să ne apropiem din nou de Rusia. Germania s-a descurcat cel mai bine când a fost apropiată de Rusia.” a concluzionat Egon Krenz pentru Politico.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here