Un an al victoriei. 2023 ar putea merge mult mai bine pentru Ucraina decât se așteaptă mulți

Sursa: TASS

Orice previziuni pentru anul viitor ar trebui să înceapă prin evaluarea a ceea ce am învățat în anul precedent. O lecție importantă este aceea că Kremlinul e mai slab decât am crezut. Mașinăria sa de război a eșuat pe câmpul de luptă. Aparatul său de propagandă nu poate explica de ce a făcut-o. Procesul său de luare a deciziilor nu poate corecta greșelile, scrie Edward Lucas, într-un editorial CEPA.

<< Cealaltă mare lecție este că Ucraina este mult mai puternică decât credeau majoritatea străinilor (și mulți ucraineni). Este adevărat, costul uman și fizic al războiului a fost descurajator: zeci de mii de oameni au fost uciși, sute de mii sunt mutilați sau traumatizați și milioane de oameni au fost strămutați. Pagubele fizice sunt cumplite. Acest preț va crește și mai mult cu cât războiul se va prelungi. Este chiar posibil ca Rusia să fie capabilă să mai organizeze încă o ofensivă de amploare, poate asociată cu daune catastrofale aduse infrastructurii ucrainene. Acest An Nou nu este momentul pentru toasturi și bătăi pe spate.

Dar ucrainenii au arătat că sunt dispuși să lupte și să moară pentru libertatea țării lor. Ei fac acest lucru nu doar cu curaj, ci și din ce în ce mai eficient. Occidentul a furnizat bani și arme. Nu dă semne de divizare a unității sau de „istovire ucraineană”.

Așadar, mă aștept pentru 2023 la mai mult din ceea ce am văzut în 2022: victorii ucrainene și înfrângeri rusești. La asta se așteaptă ucrainenii. Un nou sondaj de opinie pentru EuroMaidanPress arată că 97% cred că țara lor poate învinge atacurile Rusiei. Aproape 90% sunt optimiști în ceea ce privește anul viitor. Pentru prima dată de la independența din 1991, o majoritate crede acum că există idei și valori care merită apărate și trăite – spre deosebire de „anomie” (disperare nihilistă). Nu dispunem de cifre comparabile pentru Rusia, deși starea generală de spirit este sumbră în această țară. Un sondaj realizat de Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalnîi a arătat că ponderea publicului care crede că războiul a fost un succes a coborât de la un procent deja scăzut de 23% în octombrie la un sumbru 14% în noiembrie.

Știm deja că cel mai slab punct al mașinăriei militare rusești este logistica: furnizarea de muniție și echipament pentru trupele de pe front necesită camioane, combustibil și depozite, administrate cu competență și onestitate. Problemele Rusiei în acest domeniu se vor înrăutăți. Comandanții pot acoperi parțial lacunele trimițând în luptă recruți prost pregătiți, cunoscuți în limbajul militar rusesc înfiorător drept „одноразовые” (de unică folosință). Dar acesta nu este un răspuns pe termen lung. Împreună cu problemele lanțului de aprovizionare, vom vedea mai multe jafuri (de partea lor), dezertări, capitulări și chiar revolte, retrageri și înfrângeri.

Kremlinul își poate crea propria realitate politică, în care operațiunea militară specială nu este un război, iar atacarea unei alte țări este un act de „apărarea patriei”, ca să citez mesajul de Anul Nou al lui Putin. Dar nu poate schimba imaginea de pe câmpul de luptă. În cele din urmă, logica militară dictează rezultatele politice. În fața dezintegrării și înfrângerii inexorabile a armatei ruse, presiunea asupra și din interiorul Kremlinului va fi insuportabilă. Ceva va ceda. Dacă ar trebui să prezic când, aș spune august.

Aliații occidentali ai Ucrainei nu au reușit până acum să se gândească la niciuna dintre alegerile dure și bruște pe care le va prezenta această Rusie post-Putin. Cel mai important, vor lăsa oare factorii de decizie americani (cei care contează cel mai mult) ca armata ucraineană să își impună avantajul? Sau vor socoti că cea mai sigură cale este să facă presiuni pentru negocieri de pace? Sunt îngrijorat: occidentalii acordă de obicei noii conduceri de la Moscova beneficiul îndoielii înainte ca realitatea să muște.

Marele pericol aici este ca Ucraina să câștige războiul, dar să piardă pacea. Ar putea să nu reușească să recupereze toate teritoriile pierdute, rămânând fără garanții credibile de securitate și cu agresorul nepedepsit. Dar acest rezultat poate fi încă evitat. Și este mult mai bine decât să nu câștige deloc războiul. >>

Analiză Kommersant: În ciuda relației speciale, Rusia și China nu au ajuns să se considere aliați. Moscova și Beijing văd diferit relația cu SUA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here