Avion prăbușit în județul Giurgiu: Procurorii cercetează un posibil consum de băuturi alcoolice şi pilotare fără documente de certificare

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au deschis o anchetă în urma accidentului aviatic, de sâmbătă după amiază, din judeţul Giurgiu, soldat cu decesul a două persoane, anunță News.ro.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a transmis, sâmbătă seara, printr-un comunicat de presă, că procurorii au început urmărirea penală în legătură cu incidentul aviatic din Giurgiu.

“Astfel, un avion de mici dimensiuni a fost identificat prăbuşit în pădurea din comuna Letca Nouă, judeţul Giurgiu, victimele fiind o persoană de sex feminin şi o persoană de sex masculin. În cauză sunt efectuate cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 112 şi art. 116 alin. 1 lit. a, b, c ambele raportate la art. 122 şi art. 114 alin. 1, 2 şi 3 şi art. 115 alin. 1 din Legea nr. 21/2020 privind Noul Cod Aerian al României, art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul Penal”, se arată în comunicatul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.

Articolul 112 din Noul Cod Aerian al României prevede că “Încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu prevăzute de actele normative cu putere de lege sau neîndeplinirea acestora, dacă fapta a pus în pericol siguranţa unei aeronave în zbor şi prin aceasta s-a cauzat o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi”.

De asemenea, în articolul 114, alineatele 1, 2 din acelaşi act normativ se precizează că “efectuarea serviciului de către personalul aeronautic aflat sub influenţa băuturilor alcoolice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă; efectuarea serviciului de către personalul aeronautic care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori se află sub influenţa unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani şi interzicerea unor drepturi”.

Totodată, la articolul 115 alineatul 1 este prevăzut că “pilotarea unei aeronave de către o persoană care nu posedă documentele de certificare prevăzute de reglementările în vigoare pentru pilotarea aeronavei respective se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu a anunţat că pompierii au fost solicitaţi, sâmbătă după-amiază, despre faptul că o aeronavă de mici dimensiuni s-ar fi prăbuşit în localitatea Letca Nouă.

„Din cadrul ISU Giurgiu, la locul indicat, au fost alocate două maşini de stingere, o ambulanţă SMURD şi o ambulanţă SAJ. În sprijinul echipajelor operative, s-a dispus suplimentarea resurselor cu o maşină de stingere şi o ambulanţă SMURD de la ISU Teleorman. De asemenea, pentru eficientizarea misiunii de răspuns, s-a solicitat şi o resursă aviatică din cadrul IGAV”, a transmis ISU Giurgiu.

Avionul a fost găsit de echipele de intervenţie prăbuşit într-o pădure, iar la bordul acestuia au fost găsite două persoane, un bărbat şi o femeie, ambele decedate.

Avionul îl avea la manşă pe Valentin Anghel, fost pilot de linie. Bărbatul de 54 de ani se urcase împreună cu o elevă de 28 de ani în aeronavă. Fără plan de zbor anunţat, cei doi au decolat de pe Aerodromul din Letca Nouă.

Aerodromul din Letca Nouă a fost deschis în urmă cu aproximativ 2 ani, dar în ultima vreme nu s-au mai făcut zboruri, a spus Marian Negru, primarul comunei Letca Nouă. Când a deschis Aerodromul, Valentin Anghel a spus că vrea să facă o şcoală de pilotaj.

Surse: News.ro, ziare.com.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here