Un bărbat acuzat că a provocat incendiul de la Salonta, arestat preventiv

Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost arestat preventiv, fiind suspectat ca autor al incendiului care a devastat săptămâna trecută un depozit de mase plastice din Salonta, județul Bihor. Pompierii au luptat cu flăcările timp de 10 ore, iar fumul toxic a ajuns până în Ungaria.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor, bărbatul a fost reţinut în cursul zilei de vineri, de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Compartimentului Investigaţii Criminale – Poliţia Municipiului Salonta.

Poliţiştii îl bănuiesc că, la 9 iulie a.c., în jurul orei 03.30, ar fi folosit un carburant pentru a declanşa un incendiu la depozitul unei societăţi comerciale cu punct de lucru în Salonta, ce are ca obiect de activitate reciclarea materialelor plastice sortate, fapt ce a condus la manifestarea violentă a incendiului, cu producerea de consecinţe deosebite, fiind dezafectate corpurile de clădire şi întreaga suprafaţă a punctului de lucru”, a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei, comisar şef Alina Fărcuţa, în comunicat.

Suspectul a fost reţinut pentru infracţiunea de distrugere prin incendiere, iar vineri a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta și Judecătoriei din oraş.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Salonta a admis propunerea procurorului şi a emis pe numele bărbatului de 35 de ani un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile”, mai arată comunicatul IPJ.

Poliţiştii continuă ancheta sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului Salonta, „pentru documentarea întregii eventuale activităţi infracţionale a celui în cauză”.

Flăcările au mistuit deşeuri de plastic întinse pe circa 8.000 mp în curtea firmei GranuPlast Direct SRL, dar şi trei hale (două de câte 600 mp şi una 1.300 mp), iar peste 60 de pompieri, coordonaţi de inspectorul şef, colonel Sorin Caba, au luptat cu flăcările.

Misiunea militarilor a fost grea, pentru că flăcările au fost alimentate de cantitatea mare de deşeuri, materiale combustibile, şi de vântul puternic. În plus, temperaturile au fost foarte înalte, iar degajările de gaze toxice şi fum masive. De altfel, fumul negru şi dens s-a văzut chiar şi de la 30 de kilometri distanţă, inclusiv din Oradea.

Vântul a dus fumul spre Ungaria, astfel că, deşi au pregătit un mesaj RoAlert pentru bihoreni, autorităţile nu l-au folosit. În schimb, au anunţat instituţiile din judeţele de dincolo de frontieră, Békés şi Hajdu-Bihár.

În urma incendiului devastator, și firma care deține platforma de deșeuri a fost sancţionată cu o amendă de 100.000 lei, de către Garda de Mediu, căci avea obligaţia să depoziteze în hale deşeurile şi produsele din plastic, şi nu pe terenul viran, potrivit Bihoreanul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here