Un bărbat de 37 de ani din Oradea a depozitat ilegal în locuința sa muniție provenită din cel de-al Doilea Război Mondial, iar unul dintre proiectile a explodat, sâmbătă, și l-a rănit la mâini și la față, acesta fiind internat în spital, relatează Mediafax.

Sursa: ISU Crișana Bihor

Purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roșca, a declarat că autoritățile au fost sesizate prin numărul 112 cu privire la un bărbat de 37 de ani rănit în urma exploziei unei petarde. „ISU Bihor a mobilizat un echipaj de Terapie intensivă mobilă care i-a acordat îngrijiri bărbatului, acesta suferind plăgi la nivelul feței și mâinilor. A fost transportat la UPU Oradea. Ulterior, ISU a intervenit întrucât la adresa respectivă s-a descoperit muniție”, a spus Camelia Roșca.

Echipajul pirotehnic al Detașamentului 2 de Pompieri Oradea a identificat, în total, la fața locului 1.366 de muniții și elemente de muniție: 483 de bombe aruncător, proiectile de diferite calibre, grenade ofensive și defensive, cartușe și 883 elemente de muniție, provenite din cel de-al Doilea Război Mondial.

Acestea au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă, urmând a fi distruse ulterior prin explozie controlată”, au anunțat reprezentanții ISU Bihor.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, Alina Fărcuța, a declarat, la rândul său, că în cauză s-a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și deținerea unor muniții interzise.

La fața locului s-au deplasat polițiștii bihoreni și s-a luat legătura și cu colegii de la ISU Crișana, clădirea respectivă a fost evacuată până la finalizarea procesului de transportare a muniției găsite în anexa respectivă, pentru a nu pune în pericol viețile oamenilor, fiind înlăturată starea de pericol. Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Bihor au deschis un dosar penal și efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și deținerea unor muniții interzise față de bărbatul de 37 de ani”, a declarat Fărcuța.

Surse judiciare au declarat că bărbatul era autorizat pentru deținerea unui detector de metal cu ajutorul căruia a adunat mai multe elemente de muniție din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Din primele cercetări, un astfel de proiectil, de mici dimensiuni, i-a explodat în mână și l-a rănit. Soția sa a sunat la 112 și a anunțat că soțul a fost rănit de o petardă, iar în urma cercetărilor s-a descoperit un adevărat arsenal de muniție”, au spus sursele citate.

Bărbatul a fost internat la Secția de Chirurgie a Spitalului Județean Oradea, starea sa fiind stabilă.

Bărbatul prezenta răni la nivelul mâinilor și a feței, inclusiv amputații parțiale de degete și plăgi serioase la nivelul feței. Viața nu îi este acum pusă în pericol, dar prognosticul este rezervat, datorită complexității leziunilor cauzate de explozie”, a precizat șeful UPU Bihor, Hadrian Borcea.

Reprezentanții ISU le reamintesc cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii munițiilor sau elementelor de muniţie, trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here