Un elicopter de tip Mi-17 al armatei ruse a intrat miercuri în spaţiul aerian al Finlandei

Sursa foto: wikipedia

Un elicopter de tip Mi-17 al armatei ruse a încălcat spaţiul aerian al Finlandei miercuri dimineaţă, a anunţat Ministerul finlandez al Apărării, fiind al doilea incident de acest fel din ultima lună şi al doilea de la începutul anului, în contextul în care Helsinki ia în considerare aderarea la NATO, relatează AFP, citată de News.ro.

”Dispozitivul era un elicopter Mi-17, iar presupusa încălcăre a avut loc la patru până la cinci kilometri” în spaţiul aerian al Finlandei, la ora locală 7.40, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.

Este al doilea incident în ultima lună şi a doua oară de la începutul anului când Helsinki denunţă o incursiune a unei aeronave ruseşti în spaţiul său aerian, potrivit Ministerului finlandez de Interne, pe fondul tensiunilor cu privire la războiul din Ucraina.

Pe 8 aprilie, un avion civil, dar care aparţine armatei ruse, a intrat pentru scurt timp în spaţiul aerian finlandez. Experţii au avertizat că se aşteaptă ca Rusia să încerce să intimideze Finlanda şi Suedia, întrucât cele două ţări iau în considerare aderarea la NATO pentru a se proteja mai bine.

Patru avioane de vânătoare ruseşti au încălcat spaţiul aerian suedez la începutul lunii martie pe insula strategică Gotland din Marea Baltică. Vineri seara, un avion de recunoaştere rusesc a trecut graniţa aeriană în apropierea unei baze navale din sudul ţării. Potrivit analiştilor, actele ostile care sunt dificil de atribuit, precum atacurile informatice, sunt de asemenea considerate probabile. Cu toate acestea, ei exclud ipoteza unei confruntări militare directe.

Preşedintele finlandez Sauli Niinsto urmează să îşi exprime public poziţia personală pe 12 mai cu privire la aderarea Finlandei la NATO, dar sprijinul puternic din partea opiniei publice şi a membrilor Parlamentului a fost deja câştigat. Potrivit presei finlandeze, decizia guvernului ar putea veni în următoarele zile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here