Un înalt responsabil american a vizitat China, potrivit Washingtonului

Un diplomat american cu rang înalt s-a deplasat în China săptămâna trecută, a confirmat marţi Departamentul de Stat, semn al unei timide reluări a dialogului între Statele Unite şi China după anularea bruscă a vizitei secretarului de stat Antony Blinken la Beijing, la începutul lui februarie, notează AFP, citată de Agerpres.

Rick Waters, care conduce „Casa China” supervizând politica americană faţă de gigantul asiatic în cadrul Departamentului de Stat, a călătorit la Beijing, precum şi la Hong Kong şi Shanghai, a indicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei SUA, Vedant Patel.

Acolo s-a întâlnit cu „omologii săi” şi cu angajaţi americani, a spus el, vorbind despre o simplă „vizită de lucru”.

A fost prima deplasare în China a unui oficial american de la anularea vizitei pe care secretarul de stat urma să o facă în februarie, amânată din cauza incidentului presupusului balon spion chinez care a traversat teritoriul Statelor Unite.

De atunci, relaţiile dintre Beijing şi Washington sunt deosebit de tensionate, Statele Unite şi aliaţii lor occidentali fiind acuzaţi în special că încearcă „izoleze” China.

Cu toate acestea, Washingtonul şi Beijingul nu au întrerupt orice dialog, iar Antony Blinken s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wang Yi, în marja conferinţei de securitate de la München la mijlocul lui februarie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here