Un oficial de la Agenţia Europeană a Medicamentului, Marco Cavaleri, confirmă o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză

Un reprezentant al Agenţiei Europene a Medeicamentului (EMA), Marco Cavaleri, confirmă existenţa unei „legături” între vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca-Oxford şi cazuri de tromboză observate după administrarea acestui vaccin, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero publicat marţăi, relatează News.ro, care citează AFP.

”Putem să o spunem de-acum. Este clar că există o legătură cu vaccinul”, declară în acest interviu Marco Cavaleri, însărcinat cu strategia vaccinării la EMA.

”Cu toate acestea, nu ştim deocamdată ce cauzează această reacţie”, spune el.

”Rezumând, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar este necesar să înţelegem cum are loc”, subliniază Marco Cavaleri.

EMA urmează să se reunească în dosarul AstraZeneca-Oxford în peroada 6-9 aprilie.

”Încercăm să obţinem o imagine clară a ceea ce se întâmplă, să definim în mod precis acest sindrom cauzat de vaccin. În rândul persoanelor vaccinate există un număr de cazuri de tromboză cerebrală la persoane tinere, mai mare decât ne aşteptam. Trebuie să spunem acest lucru”, a subliniat el.

Suspiciuni au apărut, de mai multe săptămâni, cu privire la posibile efecte secundare grave, dar rare, în urma observării la persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca-Oxford a unor cazuri de tromboză atipică.

Zeci de cazuri au fost deja înregistrate – dintre care mai multe s-au soldat cu decese.

În Regatul Unit s-au înregistrat 30 de cazuri şi şapte decese la un total de 18,1 milioane de doze administrate până la 24 martie.

EMA a susţinut, până acum, că ”nu s-a dovedit vreo legătură cauzală cu vaccinul”, în pofida faptului că o asemnea legătură cauzală este ”posibilă” şi că avantajele vaccinării împotriva covid-19 cu vaccinul AstraZeneca-Oxford sunt mai mari decât riscurile.

Un specialist în microbiologie medicală de la Universitatea East Anglia, Paul Hunter, apreciază că ”elemente de probă înclină mai degrabă în favoarea faptului că vaccinul AstraZeneca-Oxford este cauza”.

Din precauţie, mai multe ţăriau decis să nu mai administreze vaccinul AstraZeneca-Oxford tinerilor – ca Franţa, Germania şi Canada.

Norvegia şi Danemarca au suspendat pur şi simplu folosirea, pentru moment, a vaccinului laboratorului suedezo-britanic împotriva covid-19.

Laboratorul farmaceutic AstraZeneca dădea asigurări în martie că ”nu există nicio probă cu privire la unrisc agravat”.

AstraZeneca a dat asigurări sâmbătă că ”siguranţa pacienţilor” constituie ”princicpala (sa) prioritate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here