Un om amenință că se aruncă în mare de pe platforma Uranus, a magnatului Gabriel Comănescu. Reacția companiei

Un șef de echipă de pe platforma petrolieră Uranus a amenințat, marți, că se aruncă în apă, pe fondul unui conflict de muncă al mai multor angajați cu patronatul. Potrivit imaginilor obținute de Universul.net, la fața locului au sosit și Poliția.

Potrivit unei surse consultate de Universul.net, ar fi vorba de 17 oameni care au încetat lucrul pentru a-și primi salariile, restante din luna octombrie. „Vrem banii, atât. Apoi nu mai avem nicio legătură cu compania”, a declarat, sub anonimat, unul dintre muncitorii de pe platformă.

Potrivit acestuia, bărbatul care amenința, marți, că sare în mare are o experiență considerabilă și era văzut de colegi drept un om foarte echilibrat.

Însă, spune angajatul consultat de Universul.net, se pare că a ajuns la capătul răbdărilor și nu mai vedea nicio ieșire din această situație.

Până la gestul extrem al respectivului, lucrătorii nemulțumiți au mai trecut printr-un episod de greva foamei de șase zile, dar degeaba.

Ca răspuns la revendicări, oamenii susțin că au primit doar amenințări și scrisori de la o avocată.

Nu toți angajații de pe platformă se află în conflict de muncă asumat cu angajatorul, dar bărbatul consultat de Universul.net susține că asta s-ar întâmpla și pe fondul temerilor pe care oamenii le au.

Platforma petrolieră Uranus a devenit acum câțiva ani a șaptea din portofoliul companiei Grups Servicii Petroliere (GSP), controlat[ de magnatul Gabriel Comănescu. Lansată la apă în 1980, Uranus a fost modernizată cu 44 de milioane de dolari, iar în prezent se află în zona Agigea.

Replica GSP

Într-un comunicat remis Universul.net, Grup Servicii Petroliere confirmă că reprezentanții firmei au fost „sesizați de situația unui membru al echipajului care amenință că se aruncă de la bordul unei platforme deținute și operate de noi. Cu maximă celeritate, am anunțat toate serviciile de urgență prin 112 și am trimis echipele noastre de scafandrii la apă pentru a preveni orice potențială tragedie. Echipele noastre de pompieri sunt la datorie, din momentul sesizării cu privire la situația creată. Pe fondul încărcat emoțional al crizei perpetuate de pandemia COVID-19, avem nevoie de luciditate, decizii corecte și prompte. Am decis evacuarea de urgență a întreg personalului de la bord pentru că viața are prioritate în fața oricărei provocări sau dispute de orice natură. Apreciem intervenția rapidă a serviciilor de urgență și a tuturor autorităților”.

Explicațiile, pe larg, oferite de departamentul de comunicare al GSP:

 • Platforma de foraj Uranus se află într-un contract cadru cu un client al companiei.
 • În plină criză de pandemie, pe data de 26 martie, am avut îmbarcat pe elicopter primul caz de suspect Covid 19. Este vorba despre un colaborator al unei firme partenere, care venea din Germania. Zborul cu 10 persoane a fost blocat, respectând cu disciplină normele interne și legislația în vigoare. Din păcate blocarea zborului a atras după sine suspendarea operațiunii de stimulare sondă, la data la care era programată.
 • Ulterior, pe fondul agravării crizei din piața petrolului (prețul barilului în cădere liberă) clientul a decis să suspende activitatea platformei și să o mute la port până în luna mai.
 • Acest anunț a dat ocazia a doi angajați să instige și să agite spiritele unei părți a echipajului, folosind exagerări și zvonuri cu privire la plata salariilor, pe fondul suspendării contractului, despre care am menționat mai sus. Din totalul de aproximativ 60 de membri ai echipajului, 17 au decis să nu mai lucreze la pregătirea platformei și să blocheze total activitatea.
 • Compania a decis evacuarea platformei pentru că în data de 31 martie, un angajat a manifestat simptome specifice COVID – 19, inclusiv febră de 38-39 de grade. Fiind suspect de COVID 19, legea și procedurile ne obligă să evacuăm de la bord atât persoana suspectă, cât și persoanele cu care a intrat în contact.
 • Aici, practic, ajungem în prima situație de pericol iminent: refuzul unor angajați de a se conforma cu procedurile de prevenție a infectării cu COVID-19. Rețineți că numai 4 persoane au decis să părăsească platforma după discuții de ore întregi.
 • Revenind în prezent, sâmbătă platforma a ajuns în port, luni, 6 aprilie, fiind planificate lucrările de DEZINFECȚIE la bord.
 • Cu excepția unei persoane, cei 17 membri ai echipajului au refuzat să coboare. După refuzul semnării de primire a notificărilor trimise la începutul lunii aprilie, notificările au fost transmise, prin casa de avocatură la domiciliul fiecărui membru al echipajului. 
 • După nenumărate notificări, transmise pe toate căile oficiale, prin casa noastră de avocatură, refuzul constant de a lua la cunoștință cele comunicate și refuzul de a părăsi platforma și de a se prezenta la sediul companiei au atras după sine o reacție firească:
 • 1.       Am sesizat autoritățile: parchetul și poliția transporturi port Constanța, cât si poliția de frontieră și paza de coastă.
 • 2.       În mod firesc, am menținut deschisă ușa dialogului și i-am invitat, permanent, la sediul companiei, între 12 și 16 pentru discutarea situației contractuale. Cu excepția unei persoane, restul din grupul respectiv nu s-au prezentat.
 • Există dispute și discuții cu privire la situația salariilor dar și a costurilor suplimentare pe care compania le-a angajat ca urmare a acțiunilor voite de blocare a activității platformei. Fiind vorba de o dispută juridică/comercială preferăm să avem această comunicare direct cu angajații noștri și nu prin intermediul presei.
 • Încheiem foarte clar: ne rezervăm dreptul legal de a proteja interesele companiei într-o formă normală, legală și civilizată. Nu uitați că GSP are un total de 2300 de angajați. Vorbim despre o situație punctuală, dar de principiu, care implică răspunderea celor care nu respectă legea.

1 COMENTARIU

 1. Cum dracu a ajuns un oarecare Gabriel Comanescu mare magnat, de stapaneste platformele maritime ale Romaniei??? Asta cine dracu mai e, si-al cui? Pe cine a cumparat si pila cui e, de-a ajuns mare magnat??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here