Cine este Vergil Chițac. Legături cu milionarul Comănescu

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Senatorul PNL, Vergil Chițac, diagnosticat cu infecție cu COVID 19, a fost desemnat de liberali drept candidat al partidului la Primăria Constanța. Un fief tradițional al PSD, orașul-port este o miză esențială la localele din 2020 pentru forțele de opoziție.

Din acest motiv, în ultima vreme s-au angajat negocieri între PNL și Alianța USR PLUS pentru a explora scenariul de a merge cu un candidat comun împotriva edilului în exercițiu și candidat al social-democraților, este vorba de Decebal Făgădău.

Contraamiral și ex-rector al Academiei Navale din Constanța, Chițac este, potrivit relatărilor de presă, un apropiat al magnatului Gabriel Comănescu.

„Finanțatorul din umbră al lui Vergil Chițac și a liberalilor de la Constanța este controversatul milionar Gabriel Comănescu, un personaj cu interese mari în orașul Constanța, dar mai ales în Portul Constanța”, arăta, recent B1.

Potrivit sursei citate, în 2015 Vergil Chițac era și preşedintele Asociaţiei Civice „Pentru Constanţa”, care a sponsorizat diverse evenimente și concerte de muzică în oraș. În „Dosar de politician”, B1 mai arăta că asociația fusese înființată în 2014 „de persoane din anturajul milionarului Comănescu și a partenerului său de afaceri, un anume Ionuț Sorin Barbu”.

Ce caută „variabila” Iulian Iancu

Potrivit G4Media, într-un material publicat anul trecut, Gabriel Comănescu, patronul companiei Grup Servicii Petroliere, este cel care l-a susținut puternic pe Iulian Iancu când a candidat la alegerile parlamentare din 2016. COnsiderat, potrivit dezvăluirilor Wikileaks, ca fiind „omul Gazprom”, acuzație negată de Iancu, social-democratul este cel mai puternic parlamentar din zona energiei.

Potrivit aceluiași articol, magnatul Gabriel Comănescu a reușit în ultimii ani să-și impună apropiați în conducerea unor instituții din domeniul energiei și ar viza contracte la Marea Neagră.

Iulian Iancu a jucat un rol major ca președinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputaților și este considerat de presă omul-cheie în modificarea legislației care a împins compania americană, ExxonMobil să anunțe că pleacă din România.

Ce scria Rise Project

  • Decembrie 2009, alegeri prezidențiale, confruntarea finală Mircea Geoană – Traian Băsescu.
  • Ultimul a anunțat triumfalist că “trustul de construcții petroliere” al lui Comănescu tocmai devenise subcontractor al Gazprom într-o afacere de de 180 de milioane de euro. Fostul președinte a greșit suma: GSP a încasat în final peste 313 de milioane de euro.
  • Compania lui Comănescu a instalat pentru Gazprom conducta submarină de gaze care a alimentat Sociul pe perioada jocurilor olimpice.
  • Presa internațională a relatat că Putin a ordonat o investiție totală de 30 de miliarde de euro pentru evenimentul din 2014. Mare parte din banii folosiți în investițiile supraevaluate au ajuns în conturile prietenilor săi.
  • Magistrala de gaz instalată de grupul lui Comănescu a costat în total aproape 1 miliard de euro (The New Yorker susține că prețul a fost umflat de cel puțin trei ori ).
  • 600 de milioane de euro au costat materialele, respectiv conductele de oțel furnizate de firmele lui Arkady Rotenberg, prieten al președintelui rus Vladimir Putin.

Articolul integral din Rise Project – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here