Un suspect al atentatului de la Lockerbie, capturat după 34 de ani

Sursa: Wikipedia

Un cetăţean libian acuzat că a fost implicat în fabricarea bombei care a distrus zborul 103 al companiei Pan Am deasupra oraşului scoţian Lockerbie, în decembrie 1988, se află acum în custodia SUA, au anunţat duminică autorităţile din Statele Unite şi Scoţia, informează CNN, preluat de News.ro.

Abu Agila Mohammad Mas’ud Kheir Al-Marimi a fost pus sub acuzare acum doi ani în Statele Unite pentru presupusa sa implicare în atentaul care s-a soldat în total cu 270 de morţi.

Bomba amplasată în avion a explodat în plin zbor, deasupra oraşului scoţian Lockerbie, în timp ce avionul decolase de la Londra cu destinaţia New York. Se întâmpla la 21 decembrie 1988, cu câteva zile înainte de Crăciun. Atentatul a ucis 259 de persoane aflate la bordul avionului şi alte 11 persoane aflate la sol şi rămâne cel mai grav atac terorist care a avut loc în Regatul Unit şi al doilea cel mai sângeros atac asupra americanilor (190 de morţi), după atacurile din 11 septembrie 2001.

Departamentul de Justiţie al SUA a emis duminică dimineaţă (ora locală) o declaraţie prin care a confirmat că Statele Unite „l-au luat în custodie pe presupusul autor al atentatului cu bombă asupra zborului 103 al companiei Pan Am”, Abu Agila Mohammad Mas’ud Kheir Al-Marimi, precizând că urmează ca acesta să aibă o „primă înfăţişare” la Tribunalul Districtual din Districtul Columbia.

Declaraţia nu precizează o dată anume pentru audierea sa, dar anunţă că vor urma mai multe detalii.

Un oficial britanic a declarat pentru CNN că familiile celor ucişi în atentatul de la Lockerbie au fost informate că suspectul „Mas’ud” sau „Masoud” se află în custodia SUA. „Procurorii şi poliţia scoţiană, în colaborare cu guvernul britanic şi colegii americani, vor continua această investigaţie, cu unicul scop de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei care au acţionat împreună cu al-Megrahi”, a spus oficialul.

Abdelbeset Ali Mohmed al-Megrahi a fost acuzat, împreună cu Al Amin Khalifah Fhimah, de plasarea de explozibili într-un casetofon şi un radiocasetofon portabile care se aflau într-o valiză în avion. Megrahi a fost condamnat în 2001 la 27 de ani de închisoare, dar a fost eliberat din închisoare după ce a fost diagnosticat cu cancer. El a murit în 2012. Fhimah a fost achitat.

În decembrie 2020, la 32 de ani de la tragedia din Scoţia, justiţia americană a anunţat că îl urmăreşte penal pe Abu Agila Mohammad Massoud, fost membru al serviciilor de informaţii din timpul dictatorului libian Muammar Gaddafi, deţinut la acea dată în Libia. El este suspectat că a asamblat şi programat bomba.

Regimul dictatorului libian Muammar Gaddafi şi-a recunoscut oficial responsabilitatea pentru atentatul de la Lockerbie în 2003 şi a plătit despăgubiri de 2,7 miliarde de dolari familiilor victimelor. Ancheta a fost relansată în 2016, când justiţia americană a aflat că Abu Agila Mohammad Massoud a fost arestat după căderea dictatorului şi că ar fi făcut mărturisiri serviciilor de informaţii ale noului regim libian în 2012.

Zelenski: 1,5 milioane de oameni, fără curent electric. Rusia a atacat Odesa cu 15 drone iraniene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here