Ungaria a prelungit plafoanele de preţ ale carburanţilor şi alimentelor de bază până la sfârşitul anului

Sursa: Pixabay

Ungaria a prelungit plafoanele de preţ ale carburanţilor şi alimentelor de bază, cu trei luni, până la sfârşitul anului, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor, a declarat sâmbătă şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, într-un briefing de presă.

Budapesta a criticat aspru Uniunea Europeană pentru impunerea de sancţiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei, declarând că nu au reuşit să slăbească în mod semnificativ Moscova, provocând în acelaşi timp o creştere a preţurilor alimentelor şi energiei, transmite Reuters, potrivit de News.ro.

Combinată cu deprecierea forintului la minime record, creşterea preţurilor a dus inflaţia din Ungaria la maximele ultimelor două decenii, forţând Banca Naţională a Ungariei să-şi majoreze brusc dobânda de politică monetară la 11,75%.

Anunţând extinderea plafoanelor de preţ dincolo de termenul limită iniţial de 1 octombrie, şeful de cabinet al premierului Orban, Gergeli Gulias, a mai spus că guvernul va extinde şi un plafon al dobânzilor creditelor ipotecare, care trebuia să expire la sfârşitul acestui an, ”cu cel puţin şase”. luni”.

Acum evaluăm că atâta timp cât sancţiunile UE sunt în vigoare, nu există nicio şansă realistă pentru o îmbunătăţire”, a declarat Gulias la briefingul de presă.
Guvernul Orban a decis, de asemenea, să lanseze o schemă de sprijin pentru întreprinderile mici care sunt mari consumatoare de energie, acoperind jumătate din creşterea facturilor pentru energie, comparativ cu nivelurile de anul trecut, a declarat ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy.
El a spus că guvernul va lansa, de asemenea, o schemă de sprijin pentru investiţii, destinată întreprinderilor mici, pentru a le ajuta să-şi îmbunătăţească eficienţa energetică şi să îşi reducă costurile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here