Uniunea Europeană vrea să aloce Ucrainei 1,5 miliarde de euro pe lună, în 2023, pentru a o susţine în războiul împotriva Rusiei

Sursa: Facebook

Uniunea Europeană intenţionează să furnizeze un ajutor de 1,5 miliarde de euro pe lună Ucrainei în 2023 pentru a susţine această ţară în război, a anunţat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul unui summit al Celor 27, relatează AFP.

Asta va duce la o cifră globală de 18 miliarde pentru anul viitor (…), un flux de venituri previzibile, stabile şi fiabile„, a declarat von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

I-am însărcinat pe miniştrii de finanţe să dezvolte mecanismul adecvat„, a precizat ea.

În contextul în care economia ucraineană este devastată de opt luni de ofensivă rusă, Kievul a evaluat la între trei şi patru miliarde de euro nevoile de finanţare lunară ale guvernului.

Aceste 3-4 miliarde ar urma să fie finanţate de UE, americani şi instituţiile financiare internaţionale, a precizat Ursula von der Leyen.

Este important să trimitem un semnal Ucrainei„, a estimat şefa executivului european, citată de Agerpres.

În concluziile summitului, Cei 27 pledează pentru o deblocare rapidă a celor trei miliarde de euro rămase dintr-un pachet de ajutor de 9 miliarde de euro pentru 2022 anunţat în mai. Această „asistenţă macrofinanciară” ia forma unor împrumuturi pe termen lung însoţite de condiţii foarte favorabile.

Liderii fac apel la Comisia Europeană să conceapă o „soluţie mai structurală”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here