UPDATE | Proiectul instalației de oxigen de la Spitalul Modular Pipera, retras

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Actualizare. Realizarea unei instalaţii de oxigen la Spitalul Modular Pipera a fost retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după ce consilierii USR au anunţat că nu vor susţine această iniţiativă, transmite News.ro.

Primarul Nicuşor Dan a vorbit, luni, la începutul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, despre cele mai importante proiecte de pe ordinea de zi.
„Avem două subiecte importante pe ordinea de zi, în primul rând este instalaţia de oxigen de la Spitalul Modular din Pipera şi în ceea ce priveşte rectificarea sunt multe puncte, dar cel mai important dintre ele este acela care vizează contractul pentru 100 de tramvaie cu finanţare europeană şi acolo unde ar trebuie să facem o modificare în buget astfel încât să ne încadrăm în prevederile OUG 40 să nu fim în risc cu această finanţare europeană. În ceea ce priveşte Spitalul Modular, ştim discuţiile care au avut loc în Comisia de Sănătate, pentru că nu vreau să pun pe ordinea de zi un proiect care să fie respins de către majoritatea din Consiliul General, vreau să avem o scurtă discuţie la nivelul ordinii de zi şi în urma discuţiei exprimată de fiecare din grupurile de consilieri generali menţinem sau retrag proiectul de pe ordinea de zi. Dacă nu există consens pentru acest proiect e important să ne păstrăm posibilitatea ca până la sfârşitul anului să votăm un astfel de proiect”, a afirmat primarul Capitalei.
El a precizat că urmează valul 5 al pandemiei şi va fi nevoie de paturi cu instalaţii de oxigen.
„Din punctul meu de vedere, urmează valul 5, o să fie un necesar pentru paturi care să aibă instalaţii de oxigen şi soluţia cea mai rapidă este pe acest Spitalul Modular din Pipera. Am avut discuţii cu proiectanţi, există o soluţie alternativă pentru două corpuri care ţin de spitalul nostru Victor Babeş, 81 sau 82 de paturi, numai că fiind pe o construcţie deja existentă este mai lungă ca şi timp”, a explicat Nicuşor Dan.
Primarul a menţionat că există o solicitate a primului-ministru de asigurare a acestor paturi cu oxigen.
„Este o solicitare a Guvernului, chiar a primului ministru, ca în cel mai scurt timp să asigurăm aceste paturi cu oxigen. Mai adaug că, conform legii, când impunem un proiect pe ordinea de zi, trebuie să ne referim la ofertă, fiind această chestiune am luat singura ofertă pe care am avut-o, cea de la Compania de Consolidări. Evident că nu suma de care vorbim acolo va fi suma pe care o vom plăti dacă vom face această investiţie, ci o sumă care va rezulta dintr-un proces de achiziţie”, a mai transmis Nicuşor Dan.
Grupul consilierilor USR a anunţat că nu susţine acest proiect, explicând că „a pune o instalaţie de oxigen într-un spaţiu care nu este conform şi care pune în pericol siguranţa personalului medical şi al pacienţilor” nu este o idee susţinută de ei.
Nicuşor Dan a afirmat că în aceste condiţii a propus retragerea acestui punct de pe ordinea de zi.
Spitalul Modular de la Pipera a fost operaţionalizat în luna octombrie.

Știrea inițială. Oana Gheorghiu, co-fondator al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, asociaţie care a ridicat două spitale modulare pentru tratarea pacienţilor cu Covid -19, unul în curtea Spitalului Elias şi unul lângă Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, avertizează cu privire la un proiect de ordineadezia Consiliului General al Capitalei.

Potrivit News.ro, într-o postare pe Facebook, Oana Gheorghiu caracterizează proiectul ”o mare bătaie de joc, la suma modică de doar 12 milioane de lei, adică vreo 2,4 milioane euro, pentru o instalaţie de oxigen la înşiruirea de containere de la Pipera”, calificând iniţiativa drept ”fie o mare prostie, fie o mare ţeapă”.

”Pe ordinea de zi, de azi, a Consiliului General se gaseşte o mare bătaie de joc, la suma modică de “doar” 12 milioane de lei, adică vreo 2,4 milioane euro, pentru o instalaţie de oxigen la înşiruirea de containere de la Pipera”, scrie Oana Gheorghiu

Conform articolului 4 al hotărârii, ”cheltuielile legate de realizarea instalatiei de oxigen medicinal vor fi asigurate de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucureşti, prin alocaţii bugetare aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în cuantum estimativ maximal de 12.054.000,00 lei, cu TVA inclusă”

În opinia Oanei Gheorghiu, practic, se doreşte investirea a încă 2,4 mil euro în ceea ce ea numeşte ”acea înşiruire de containere de şantier, de la Pipera, înşiruire care nu va deveni niciodată spital, pentru că nu a fost proiectată în acest sens”.
“Spitalul modular” de la Leţcani ar trebui să fie o lecţie, căci şi acolo s-au băgat alte multe milioane şi tot nu funcţionează, pentru că, deşi e un pic mai bine decât Pipera, nici acesta nu a fost corect proiectat, avertizează ea.
Gheorghiu aminteşte că fundaţia Daruieste Viata, al cărei co-fondator este, a construit cu 2,2 mil euro întregul spital modular de la Elias, care funcţionează perfect din august 2020.
”La Pipera, într-un loc total inadecvat funcţionării unui spital, se doreşte cheltuirea a 2,4 mil euro doar pentru instalaţia de oxigen. Dacă statul român şi Consiliul General al PMB doreşte să se pregătească pentru valul 5 este foarte bine, dar nu aşa, nu aruncând banii pe geam. Întăriţi capacitatea spitalelor din Bucureşti, verificaţi şi faceţi mentenanţa instalaţiilor existente şi extindenţi instalaţiile de oxigen în aceste spitale. Spitalele existente au nevoie de investiţii, nu aruncaţi banii… Pipera nu e o soluţie, oricât încearcă ASSMB (care, apropo, e fix acelaşi de acum 2 ani, deşi speram că va fi reformat), să învârtă nişte bani. După părerea mea această iniţiativă e fie o mare prostie, fie o mare ţeapă. Sper doar ca cei care ne reprezintă in CGPMB să nu se lase duşi de nas”, conchide Gheorghiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here