USR depune un nou proiect la Parlament pentru limitarea mandatelor de rector

Modificările aduse de PSD la Legea educaţiei, prin care rectorii pot rămâne în funcţie pe viaţă, a fost criticată, marți, de USR. Reprezentanți ai acestui partid au anunțat, în acest context, că vor înainta un nou proiect de lege care să prevadă limitarea funcției de rector unversitar la două mandate.

Amendamentul depus de senatorul PSD Liviu Pop la Legea Educaţiei a fost votat pe 10 februarie în Senat.

„M-am pronunţat în repetate rânduri împotriva feudalizării învăţământului superior şi permanentizarea unor persoane în funcţiile de conducere. Aceşti stăpâni de universităţi îşi creează un sistem de vasalitate şi de complicităţi, nociv pentru educaţie. Doar deschizând competiţia pentru alegerea unor alte persoane în funcţia de rector asigurăm funcţionarea democratică şi meritocratică a învăţământului superior”, a declarat, marți, senatorul USR Vlad Alexandrescu, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

Deputatul USR Cristina Iurişniţi, membră în comisia omoloagă de la Camera Deputaților, a anunțat un demers legislativ nou: „În consecinţă, USR răspunde prin redepunerea în Parlament a legii de limitare a rectorilor la două mandate complete, deci perioada maximă de 8 ani. Şi actuala lege modificată cu dedicaţie de Victor Ponta lasă portiţe pentru a fi fentată. Anul acesta toţi rectorii feudalizaţi şi-au luat vacanţă de studii şi s-au autosuspendat o lună pentru a nu avea mandat complet şi, astfel, să poată candida din nou şi să rămână în funcţie. USR va corecta această răsplată a politicienilor pentru rectori”, a afirmat Cristina Iurişniţi.

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a cărui reformă a cuprins la vremea respectivă și sfera mandatelor rectorilor a comentat, marți, votul din Parlament.„Acum că rectorii şi-au votat mandate fără număr, e cazul să vă dați seama de ce baronii universitari, aparent respectabili dar de fapt nişte lichele ordinare, m-au atacat brutal tot timpul. Pentru că am fost singurul care a dat un text de lege fără scăpare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here