Liderii deputaţilor USR şi PNL, Stelian Ion şi Raluca Turcan, au solicitat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor introducerea pe ordinea de zi a proiectelor privind iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”, alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi abrogarea recursului compensatoriu, acest lucru generând discuţii procedurale, social-democraţii susţinând însă că cererile sunt neregulamentare. În final, şedinţa a fost suspendată din cauza epuizării timpului de lucru aprobat, relatează Agerpres.

Vă solicit introducerea pe ordinea de zi a iniţiativei de revizuire a Constituţiei privind iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”. (…) A doua solicitare este convocarea Comisiei juridice. Vă rog să dăm un vot pe cele două solicitări”, a spus Stelian Ion.

Social-democrata Carmen Mihălcescu, vicepreşedinte al Camerei, care a condus şedinţa, a precizat că cele două solicitări au fost discutate în şedinţa comitetului liderilor şi nu a existat niciun fel de consens pentru ele şi nu pot fi supuse la vot în plen.

Liderul deputaţilor Raluca Turcan a menţionat că, potrivit regulamentului, există obligaţia ca propunerile să fie supuse la vot.

În temeiul art. 15 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, un lider de grup poate să solicite prin supunerea la vot a unor modificări privind ordinea de zi. Aşadar, grupul PNL vă solicită vot pentru a modifica ordinea de zi în următorul sens: pe punctul unu să se dezbată proiectul de lege semnat de toate partidele de opoziţie referitor la transpunerea în legislaţie de modificare a Constituţiei a rezultatelor referendumului din 26 mai. (…) Punctul 2 se referă la statutul aleşilor locali, pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar punctul trei este proiectul referitor la abrogarea recursului compensatoriu. (…) Sunteţi obligată să le supuneţi la vot pentru introducerea pe ordinea de zi”, a spus Turcan.

Regulamentul prevede că în ziua plenului pot fi introduse pe ordinea de zi proiecte care întrunesc consensul liderilor de grup, pe aceste trei propuneri nu există consens, aţi încercat la comitetul liderilor şi a fost respins, prin urmare nu se poate supune la vot introducerea pe ordinea de zi. În ceea ce priveşte încălcarea legilor şi regulamentelor, ne-am învăţat cu dvs. să vă doriţi încălcarea lor. Le atrag atenţia, mai ales celor de la USR, că atunci când nu respecţi legile, mai vine şi OLAF-ul”, a susţinut, în replică, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

Stelian Ion a spus, la rândul său, că „plenul este suveran, nu comitetul liderilor”, iar solicitarea USR este „firească şi legitimă”.

Raluca Turcan a adăugat că „ordinea de zi a mai fost modificată prin votul suveran al plenului de mai multe ori şi acest lucru nu ar fi în afara regulamentului”.

Tot aud cât de suveran este plenul. Nu mai trebuie să respectăm regulamentul? Dacă nu mai respectăm regulamentul, poate într-o dimineaţă voi propune plenului schimbarea liderului grupului PNL de la Cameră. Surpriza va veni când voi avea unanimitate”, a replicat din nou Simonis.

Carmen Mihălcescu a afirmat, la un moment dat, că solicitarea PNL nu mai există, iar Raluca Turcan a respins acest lucru.

Menţionez faptul că într-un mod total nedemn mi s-a invocat numele şi locul de lider al PNL, spunând că PNL îşi retrage aceste solicitări. Este o minciună spusă de la microfon de preşedintă. Am fost în faţa preşedintelui de şedinţă cu doi martori de faţă spunând că PNL nu mai comentează pe solicitările pe care le-am făcut şi rezultatul este votul. Punct. Asta este ceea ce am spus şi nu vă permit din funcţia de vicepreşedinte să-mi invocaţi într-un mod mincinos numele în condiţiile în care PNL vă solicită răspicat. Conduceţi la fel de abuziv ca predecesorul dvs., conduceţi într-o manieră care va aduce PSD, care v-a propulsat în aceste funcţii, la un rol infim, la un partid care nu are nicio legătură cu reprezentarea cetăţenilor, ci doar cu perpetuarea pe funcţii şi o conducere abuzivă în interes strict politic”, a mai spus Turcan.

Of, doamna Raluca, am spus săptămâna trecută că, din păcate, compromiţi ideea de femeie în politică. Lucrul acesta îl menţin în continuare. Într-adevăr, vii la acest microfon folosind cuvinte multe, ai un vocabular bogat, fiind în acelaşi timp la fel de credibilă, însă minciuna are picioare scurte, pentru că alături de mine s-au aflat doi secretari. Cel din dreapta mea a auzit dialogul dintre noi două. Te-am rugat în acelaşi timp, stimată doamnă, v-am rugat, în momentul că aţi venit la mine la tribună, să mergeţi la microfon şi să anunţaţi că PNL nu mai susţine o astfel de solicitare în acest moment. Asta a fost toată conversaţia noastră. Aţi refuzat să faceţi acest lucru. (…) Compromiteţi ideea de femeie în politică abuzând şi minţind într-un mod în care nu vă face cinste”, a replicat Carmen Mihălcescu.

În final, Mihălcescu a suspendat şedinţa, fiind încheiat programul de lucru.

Foto: Şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor cu dezbateri pe articole şi anexe asupra proiectelor legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, in Parlament, Bucuresti, joi 14 februarie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here