USR va depune amendamente la proiectele legilor Educaţiei

Sursa: Facebook

Senatorul USR Ştefan Pălărie a anunţat că partidul din care face parte va depune amendamente preluate de la societatea civilă la proiectele legilor Educaţiei prezentate luni de către ministrul Ligia Deca, transmite News.ro.

„Sunt nişte legi care experimentează pe copiii României. Neavând suficient de fundamentate ştiinţific toate măsurile pe care ministerul se pregăteşte să le ia, ne vom ruga ca experimentele să poată funcţiona. Costurile reale ale acestui tip de educaţie vor fi în continuare în cârca părinţilor. Aceste experimente cu admiterea în liceu, care va împărţi România în examenul săracilor şi bogaţilor, a celor care îşi vor putea permite meditaţii încă din clasa a patra până la finalul gimnaziului ca să poată să intre la un liceu bun, nu va face decât să sfârtece şi mai mult România, care şi aşa este polarizată între mediul urban şi mediul rural”, a declarat Ştefan Pălărie, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Parlament.
Acesta a mai precizat că nu a fost făcută o analiză cu privire la costurile pe care le implică aceste reforme în domeniul educaţiei.
„Măsurile legate de burse, programul «Masă caldă» sunt anunţate la fel, fără un calcul real de costuri, care să ne arate că nu sunt doar nişte simple promisiuni. Este inadmisibil ca după cinci luni sau doi ani şi jumătate de elaborare de texte să avem în momentul de faţă doar simple declaraţii, principii, vorbe şi nu măsuri calculate. Suntem stupefiaţi de cât de puţin sunt fundamentate datele din spatele acestui sistem. Nu înţelegem graba nejustificată de punere în transparenţă publică timp de zece zile. Am stat până acum ani cu texte intermediare şi propuneri de concluzii, iar azi să te consulţi zece zile mi se pare o batjocorire a cetăţeanului român. Cerem mult mai multă dezbatere”, a mai spus Ştefan Pălărie.
Ministrul Educaţiei Ligia Deca a declarat luni, la prezentarea proiectelor legilor educaţiei naţionale, că s-a ajuns în acest punct mult aşteptat de întreaga comunitate şcolară şi universitară şi a precizat că legile au beneficiat de un amplu proces de consolidare, au sprijinul politic al coaliţiei.
„Din cele 422 de măsuri, 75% sunt deja implementate, în curs de implementare sau se crează cadrul legislativ prin aceste două legi”, a mai spus ministrul.
Ea a adăugat printre măsurile incluse ar fi faptul că liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii de învăţământ primar, iar masteratul didactic va include 80% practică, fiind acordată şi o bursă lunară egală cu salariul unui debudant, indiferent dacă aceştia au parcurs un alt masterat sau vor parcurge în viitor.
De asemenea, va fi înfiinţat Centrul Naţional pentru Formare în Cariera Didactică, iar salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă şi va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de 15 ani şi acordată o primă în cuantum a două salarii de bază cadrelor didactice la pensionare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here