Vaccinuri cu eficiență nedovedită, testate la scară largă pe populație în China. Au apărut și samsarii de vaccinuri

Autoritățile de la Beijing au pus în circulație mai multe vaccinuri anti-COVID care nu și-au dovedit eficiența împotriva bolii, fiind încă în faza 3 de testare. Experții sanitari trag un semnal de alarmă legat de pericolele la care se expun chinezii, relatează The New York Times.

Ethan Zhang avea nevoie să se întoarcă la muncă. Totuși, locul său de muncă se află pe Coasta de Fildeș, iar din ianuarie focarul global de coronavirus l-a ținut blocat pe traducătorul de 26 de ani în China continentală.

Apoi, prietenii i-au spus lui Zhang că ar putea pune mâna pe ceea ce ar putea fi cel mai râvnit premiu din lume: un vaccin împotriva coronavirusului. Deși testele de vaccin nu s-au dovedit în mod oficial sigure sau eficiente, autoritățile au injectat deja mii de oameni din întreaga țară, sub pretextul unei politici de urgență. O astfel de campanie s-a desfășurat în orașul Yiwu din estul Chinei.

Zhang a luat un avion spre Yiwu din Beijing și a stat la coadă patru ore în fața unui spital. A plătit 30 de dolari. S-a vaccinat.

Și nu și-a făcut prea multe griji că substanța care i-a fost injectată în braț se afla încă în faza de testare, o atitudine care stârnește îngrijorare în rândul experților din domeniul sănătății la nivel mondial.

„Mă simt mai ușurat acum că am protecție”, a spus Zhang. „Întrucât au început să-l folosească pe unii oameni în condiții de urgență, arată că există o anumită garanție.”

China face paradă de voluntari pe scară largă pentru a-și demonstra siguranța și eficacitatea într-o țară cu un trecut bogat în scepticism față de vaccinuri, după o serie de scandaluri legate de calitatea acestora. Oficialii guvernamentali și directori farmaceutici de vârf vorbesc cu mândrie despre cum sunt acum injectați, precizează NY Times.

Campania a mers poate prea bine. Cele 500 de doze din Yiwu s-au consumat în câteva ore. Alte orașe limitează dozele sau le cer oamenilor să demonstreze că intenționează să călătorească.

Cererea copleșitoare a generat și o industrie a samsarilor – numiți „vaci galbene” în China, persoanele care obțin de obicei cele mai noi iPhone-uri – cerând chiar și până la 1.500 de dolari pentru o „programare de vaccinare”.

Mulți clienți se tem că vor fi trași în țeapă.

Un samsar numit „Domnul Li”, care a refuzat să-și decline identitatea completă din teamă că ar putea fi pedepsit de autorități, a spus că a cooperat cu Sinovac, o firmă privată care dezvoltă un vaccin de fază 3.

Cumpărătorii s-ar putea expune însă la riscuri mari. Persoanele care au luat vaccinuri ineficiente ar putea crede că sunt în siguranță, ceea ce ar putea duce la un comportament riscant. De asemenea, li s-ar putea interzice să-și facă un alt vaccin, mai bun, deoarece au fost deja injectați. În câteva cazuri, în trecut, vaccinurile nedovedite au cauzat riscuri de sănătate.

Problemele potențiale sunt adesea trecute sub tăcere. Copii ale formularelor de consimțământ, care au fost verificate de NY Times, nu conțin nicio precizare că produsul se află încă în fază testare.

„Aceste tipuri de riscuri nu au fost dezvăluite în mod clar”, a spus Yanzhong Huang, expert în sănătate globală.

Orice consemnare de decese sau boli ar putea reaprinde neîncrederea în vaccinuri. China a promis ani de zile că va curăța industria vaccinurilor după scandaluri.

„Riscăm să pierdem încrederea oamenilor dacă apar într-adevăr efecte adverse”, a declarat Kristine Macartney, directorul Centrului Național pentru Cercetare și Supraveghere în Imunizare din Sydney, Australia.

Nu este clar câți oameni au primit deja un vaccin. Încă din iulie, trei dintre cele patru vaccinuri chineze aflate în faza 3 de testare sunt disponibile pentru zeci de mii de angajați din întreprinderi de stat, oficiali guvernamentali și directori de companii.

Odată finalizate studiile de fază 3, companiile farmaceutice vor prezenta, spre revizuire, rezultatele autorităților de reglementare din țările în care vor să-și vândă vaccinurile.

Guvernele locale au precizat că intenționează să pună la dispoziția mai multor persoane vaccinurile actuale. Beijingul spune că ține evidența persoanele vaccinate, dar nu a dezvăluit niciun alt detaliu.

Contrastul cu Statele Unite este puternic. Un număr tot mai mare de sondaje au arătat că mulți americani nu ar accepta să se vaccineze împotriva coronavirusului, ceea ce ar putea pune în pericol eforturile de eliminare a pandemiei. Potrivit unui sondaj online global publicat în octombrie în revista Nature, respondenții din China au avut cea mai mare proporție de răspunsuri pozitive atunci când au fost întrebați dacă ar accepta un „vaccin dovedit sigur și eficient”.

„În China, există această tendință de tipul «dacă toată lumea își face, îmi fac și eu»”, a spus Jennifer Huang Bouey, cercetător principal în politici la RAND Corporation. „Problema lor este diferită de cea din SUA, unde probabil că vor trebui să se gândească mai mult la cum să nu provoace o revoltă atunci când vor administra un vaccin, și mai puțin la cum să-l lanseze.”

China își apără vaccinurile. Săptămâna trecută, președintele Sinopharm, Liu Jingzhen, a anunțat că aproximativ 100.000 de persoane au luat vaccinul companiei sale și niciuna nu a prezentat reacții adverse până acum. El a spus că 56.000 de chinezi au călătorit în străinătate după ce au luat vaccinul și niciunul nu a fost infectat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here