Australienii au ridiculizat sugestia emisă de comisarul de poliție din New South Wales (NSW) conform căreia o aplicație ar putea fi utilizată pentru a înregistra consimțământul sexual, informează BBC.com. Consimțământul înregistrat astfel ar putea fi folosit în instanţă ca probă în cazul acuzaţiilor de hărţuire sexuală sau viol.

Şeful poliţiei din New South Wales, Mick Fuller, a sugerat ideea realizării unei aplicaţii prin care oamenii să-şi înregistreze digital consimţământul sexual.

În acest fel, conform lui Fuller, tehnologia ar putea fi folosită pentru stabilirea şi dovedirea „consimţământului pozitiv” al unei persoane.

Propunerea a fost criticată de australieni care au acuzat poliţia că e complet lipsită de viziune.

Agresiunile sexuale, hărţuirile şi abuzurile la adresa femeilor reprezintă temele uneia din principalele dezbateri publice care au loc în prezent în Australia.

Zilele trecute, zeci de mii de persoane au protestat împotriva abuzurilor sexuale, în contextul unui scandal în care membri ai Parlamentului şi ai guvernului australian sunt acuzaţi de viol, scrie Digi24.

*10% din acuzaţiile de viol ajung în instanţă

Poliţia din New South Wales a spus că ideea aplicaţiei pentru obţinerea consimţământului sexual are ca scop normalizarea obţinerii unui acord explicit din partea unuia dintre parteneri.

Şeful poliţiei australiene a arătat că în instanţele de judecată e extrem de greu de dovedit consimţământul sexual în cazul acuzaţiilor de viol şi că o astfel de aplicaţie ar putea fi de folos viitoarelor victime.

Din 15.000 de acuzaţii de agresiune sexuală sau viol raportate anual la poliţia din New South Wales, doar 10% au putut fi probate în instanţă.

Opozanţii ideii spun că, în schimb, aplicaţia ar crea în plus noi probleme: un consimţământ înregistrat electronic nu mai are nicio valoare dacă victima se răzgândeşte şi, de asemenea, acest consimţământ poate fi uşor falsificat. De asemenea, „agresorul ar putea, pur şi simplu, să forţeze victima să folosească aplicaţia”, după cum a arătat şefa agenţiei guvernamentale australiene cu rol în combaterea violenţei domestice şi împotriva femeilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here