Valeriu Gheorghiță: Imunitatea colectivă de 60-70% nu mai e suficientă. Ce procent ar fi necesar pentru a scăpa de valul 4

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a declarat luni seară că suntem pe o pantă ascendentă în ce priveşte noile cazuri de coronavirus. Medicul militar a afirmat astfel că acea imunitate colectivă de 60-70% despre care se vorbea iniţial, nu mai este suficientă. „Noi avem nevoie de o imunitate de grup de 80-90%”, a afirmat acesta.

Ne îngrijorează, nu avem de unde să ştim unde ne vom opri, care va fi momentul la care vom ajunge la acea fază de platou, faptul că în ultimele 24 de ore am avut o rată de pozitivare a testelor de aproape 20 la sută înseamnă enorm, înseamnă un potenţial foarte mare de a genera multe cazuri de aici înainte, mâine, probabil că vor fi peste 7-8.000 de cazuri, poate chiar mai mult. Suntem pe o pantă ascendentă, suntem pe o creştere exponenţială, varianta Delta este dominantă, generează majoritatea cazurilor pe care le avem azi diagnosticate”, a precizat Valeriu Gheorghiţă la Europa FM.

Potenţialul de creştere a numărului de cazuri este extraordinar de mare, prin simplul fapt că vorbim de o variantă virală de două ori mai contagioasă. Ţinând cont că totuşi, în România, rata de imunitate colectivă, prin boală, prin vaccinare, este estimată la circa 50 la sută, avem în continuare sute de mii de persoane care sunt susceptibile la boală. Foarte important pentru noi este ca aceste sute de mii de persoane să nu se infecteze în acelaşi timp, să nu se infecteze toţi odată sau într-un interval relativ scurt de timp, pentru că asta ar bloca sistemul medical şi tot ce înseamnă activităţi“, a mai declarat Gheorghiţă.

Întrebat de ce în Israel, țară care a atins printre primele o rată de vaccinare de 60%, avem o creștere importantă a numărului de cazuri, medicul a răspuns:

Într-adevăr, există un scenariu cât se poate de clar în Israel, în momentul de față, în care numărul de cazuri este în creștere, dar trebuie să înțelegem că pentru varianta Delta, acea imunitate colectivă de care vorbeam inițial, 60-70%, nu mai este suficientă. Noi avem nevoie de o imunitate de grup în momentul de față de 80 până la 90 la sută, și atunci când ai 60 % imunitate colectivă, când reduci și renunți la majoritatea restricțiilor, și cel mai important, la folosirea măștii de protecție în spații interioare și în zonele supra-aglomerate, în momentul în care nu te confrunți cu varianta Delta și intră într-o populație și devine rapid dominantă, bineînțeles că vei avea o creștere a numărului de cazuri.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here