Vânători de glorie sau căutători de aur? Lumea întunecată a „voluntarilor” trimiși de Rusia să lupte în Ucraina

Sursa: TASS

Alexandr a fost trimis rapid în prima linie, în Ucraina, după ce s-a alăturat unei unități rusești de soldați voluntari, în octombrie, pe motiv că dorea să-și „apere patria-mamă”, scrie The Moscow Times.

<< O lună mai târziu, a fost grav rănit de focul de artilerie, în apropierea localității ucrainene Makiivka, pe fondul luptelor intense din estul țării.

De pe patul de spital, el a declarat pentru The Moscow Times că 72 din cei 98 de soldați din unitatea sa au fost uciși în luptă.

Toți cei decedați era ceea ce în Rusia se numește „voluntari” – un termen-umbrelă pentru zecile de mii de bărbați care au ales să se alăture armatei special pentru a participa la operațiunile de luptă din Ucraina.

„Suntem adevărați patrioți”, spune Alexandr, în vârstă de 31 de ani, care a refuzat să-și dezvăluie numele de familie.

Aparent, mulți dintre acești bărbați cred mesajele Kremlinului conform cărora Moscova  luptă cu „naziștii” care controlează Kievul și duc o campanie „genocidară” împotriva vorbitorilor de limbă rusă.

„Bunicii noștri au luptat împotriva naziștilor în al Doilea Război Mondial, iar acum noi luptăm împotriva naziștilor din Ucraina”, afirmă Vladislav Malov, în vârstă de 47 de ani, un voluntar care s-a întors recent în orașul său natal, Nijnekamsk, din republica rusă Tatarstan.

Deși ideologia reprezintă probabil o motivație pentru acești soldați, se consideră că joacă un rol major stimulente precum salariile mari, bonusurile și oportunitățile de promovare și medalii – precum și presiunea din partea familiilor.

Experții susțin că termenul „batalioane de voluntari” a fost folosită ca o acoperire și de mașinăria de propagandă a Kremlinului pentru a crea impresia că rușii obișnuiți sunt dispuși să lupte și să moară în Ucraina.

Nu există cifre oficiale cu privire la actualul număr al „voluntarilor” ruși de pe frontul din Ucraina, dar ordinul este de zeci de mii de bărbați care luptă în batalioane regionale, formate de autoritățile locale și care poartă denumiri precum „Tigru”, în unități de cazaci și în așa-numita Rezervă Specială de Luptă a Armatei.

Toate operează sub protecția Ministerului Apărării și au structuri de comandă integrate în Forțele Armate.

Pe câmpul de luptă din Ucraina, voluntarii luptă alături de soldați obișnuiți, de bărbați recrutați în timpul mobilizării „parțiale”, decretată în septembrie de Kremlin, și de mercenari ai Grupului Wagner.

Așa cum numărul de voluntari din Ucraina este imposibil de verificat, greu de știut este și câți au fost uciși.

Cu toate acestea, un număr al deceselor militare confirmate, date deținute de Serviciul rus al BBC și de Mediazona, arată că 1.111 luptători voluntari au murit în Ucraina, din februarie anul trecut.

Deși acest bilanț este probabil mult sub cel real, el sugerează că aproximativ 10% dintre decesele Rusiei în Ucraina au fost în rândul voluntarilor.

Unul dintre cele mai mari grupuri de voluntari este Rezerva Specială de Luptă a Armatei – cunoscut sub numele de BARS („leopardul de zăpadă”, în rusă). A fost înființat în 2015, dar a fost promovată activ de autorități abia la sfârșitul anului 2021, în perioada premergătoare invaziei în Ucraina.

Precum cei din British Territorial Army sau din The United States Army Reserve, cei înscriși în BARS primesc salarii și participă la pregătire militară regulată, păstrându-și locurile civile de muncă. Pe timp de război, ei pot fi dislocați.

Aproximativ 20 de unități BARS – numărul lor a crescut prin recrutarea de noi voluntari – se află în prezent în Ucraina, potrivit canalelor Telegram și grupurulor de chat consultate de The Moscow Times.

Înscrierea în BARS este o modalitate de a te alătura luptei dacă nu te încadrezi în criteriile pentru înrolare ale Ministerului Apărării, au declarat trei soldați voluntari, pentru The Moscow Times.

În special, BARS este mai flexibil în ceea ce privește restricțiile de vârstă.

Unii bărbați au mai spus, pentru The Moscow Times, că s-au alăturat batalioanelor „voluntare”, pentru că le-au oferit mai mult de ales față de comandanții și colegii lor soldați.

„Îi știu pe băieți de-o viață”, arată Alexandr, referindu-se la unitatea sa BARS și la bărbații alături de care s-a oferit voluntar să lupte.

„Un soldat mobilizat nu-și cunoaște camarazii, când merge pe front”.

Un alt factor motivant major sunt banii.

Voluntarii pot primi până la 300.000 de ruble (4.175 USD) pe lună – de câteva ori mai mult decât salariile medii în regiunile rurale.

De asemenea, sunt adesea eligibili pentru prime de angajare și bonusuri pentru distrugerea aeronavelor sau tancurilor inamice.

Se știu puține despre mediul social al bărbaților care fac astfel de voluntariat pe frontul din în Ucraina, dar un procent mare are experiență militară și mulți au luptat în estul Ucrainei, în 2014, când Rusia a susținut o revoltă separatistă împotriva Kievului.

Se crede că mulți provin din orașe mici și zone rurale cu rate mai mari ale sărăciei și mai puține oportunități de angajare.

Autoritățile ruse au încurajat activ voluntarii să se alăture armatei, de când a început invazia din Ucraina.

„Pentru prima dată, țara noastră le-a permis voluntarilor să participe la ostilități”, a declarat, în august, Serghei Fomcenko, un comandant militar care a luptat în Ucraina în 2014 și a înființat unitatea BARS 13, la începutul acestui an.

Fomcenko nu a răspuns solicitărilor de interviu ale The Moscow Times.

Putin a semnat luna trecută o lege prin care recunoaște voluntarii ca veterani de război – fapt ce implică pensii generoase – și a spus în septembrie că angajatorii ar trebui să garanteze locurile de muncă ale voluntarilor atunci când se întorc la viața civilă.

Cu toate acestea, multe aspecte ale statutului juridic al voluntarilor sunt neclare.

O serie de luptători voluntari au descris probleme sau întârzieri cu plățile și alte beneficii – iar unii au spus că nu știu cu cine au semnat contracte.

„Am semnat niște documente, dar nu cu Ministerul Apărării”, a spus Alexandr, pentru The Moscow Times. El afirmă că nu știe cine este contractantul său.

„Nu ne-a păsat de bani sau documente”, a declarat pentru TheMoscow Times un soldat voluntar care a cerut anonimatul pentru a vorbi liber. „Am vrut [doar] să mergem să ne alăturăm băieților noștri.”

Serghei Krivenko, șeful Cetățean, Armată, Lege, un ONG care oferă asistență juridică soldaților ruși, a confirmat că luptătorii BARS adesea nu aveau contracte adecvate, deși a spus că nu știe dacă acest lucru a fost făcut intenționat sau a fost doar rezultatul incompetenței.

Odată înrolați, soldații voluntari au fost folosiți atât pentru întărirea unităților obișnuite, cât și grupați în noi formațiuni.

Noul Corp 3 de armată al Rusiei, de exemplu, a fost alcătuit din voluntari și a primit echipament modern, înainte de a fi trimis în estul Ucrainei, în august, în încercarea de a opri avansurile de succes ale armatei ucrainene.

Cu toate acestea, unii analiști cred că voluntarii Rusiei au avut un impact minim asupra câmpului de luptă și sunt mai folositori ca punct de discuție pentru propaganda Kremlinului.

Batalioanele de voluntari – în special unitățile BARS – au fost puternic promovate de mass-media pro-Kremlin, de corespondenții ruși pro-război, de canalele televiziunii de stat și au fost chiar prezentate în emisiuni de divertisment și lăudate de Putin însuși.

Analistul militar independent, Pavel Luzin, a spus că unități precum BARS au fost promovate pentru a ajuta la crearea iluziei că există sprijinul poporului pentru războiul din Ucraina.

„Este doar o parte a unei campanii de propagandă”, a spus el.>>

FOTO | Incursiune într-un lagăr ucrainean de prizonieri ruși

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here