Varianta indiană a Covid vine cu: Cangrenă, pierderea auzului, dureri de stomac, tulburări gastrice severe

Sursa: Pixabay

Varianta indiană a coronavirusului (varianta Delta) este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta britanică (varianta Alpha) ce a fost anterior dominantă în Marea Britanie, a declarat miercuri un cunoscut epidemiolog din această ţară, Neil Ferguson, avertizând totodată că, în pofida vaccinării masive, varianta indiană ar putea provoca un nou val epidemic comparabil ca amploare cu cel precedent, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

”Credem că 60% este probabil cea mai bună estimare” în privinţa creşterii transmisibilităţii variantei indiene Delta, comparativ cu cea britanică Alpha, prima fiind acum dominantă faţă de cea din urmă în Marea Britanie.

Potrivit epidemiologului menţionat, modele matematice sugerează că un al treilea val de COVID-19 ar putea rivaliza cu valul doi prin care Marea Britanie a trecut în iarnă şi a fost provocat de varianta Alpha.

Totuşi, adaugă Neil Ferguson, nu este clar dacă o eventuală creştere a spitalizărilor s-ar traduce şi într-o creştere a numărului deceselor asociate COVID-19, pentru a afla acest lucru fiind nevoie de mai multe date despre măsura în care vaccinurile protejează împotriva formelor severe de îmbolnăvire provocate de varianta indiană. ”Cred că decesele ar putea fi mai reduse, vaccinurile având un efect protector ridicat (…), dar tot este îngrijorător. Există multă incertitudine”, spune epidemiologul de la Imperial College London.

Public Health England a constatat faptul că varianta Delta reduce eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca în cazul persoanelor care au primit o singură doză, dar protecţia este mai ridicată după administrarea ambelor doze.

Pe de altă parte, scrie Bloomberg, deficiența auditivă, tulburările gastrice severe și cheagurile de sânge care duc la cangrenă, simptome care nu sunt observate în mod obișnuit la pacienții cu Covid, au fost puse de medicii din India pe seama așa-numitei variante Delta. În Anglia și Scoția, dovezile timpurii sugerează că tulpina – care este și acum dominantă acolo – prezintă un risc mai mare de spitalizare.

Durerea de stomac, greața, vărsăturile, pierderea poftei de mâncare, pierderea auzului și durerile articulare se numără printre afecțiunile cu care se confruntă pacienții cu Covid, potrivit a șase medici care tratează pacienții din India. Variantele beta și gamma – detectate pentru prima dată în Africa de Sud și, respectiv, în Brazilia – au oferit puține sau deloc dovezi ale declanșării semnelor clinice neobișnuite, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din New South Wales, luna trecută.

Vestul ratează ocazia secolului – The Economist

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here