Vârsta medie a românilor care au avut reacţii adverse la vaccinul anti-Covid. Care e rata de incidenţă

Foto: INQUAM/George Călin

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a arătat că până în prezent au fost raportate peste 5.400 de reacţii adverse la vaccinurile anti-Covid-19, dintre care aproape 1.100 au fost înregistrate în perioada 22-28 februarie, transmite News.ro.

El a precizat că vârsta media a persoanelor care au raportat reacţii adverse este de 39 de ani.

Valeriu Gheorghiţă a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că rata de incidenţă a reacţiilor adverse este de 3,5 la o mie de doze administrate.  

„Până la data de 1 martie au fost raportate 5.458 de reacţii adverse post vaccinale indezirabile, cu o rată de incidenţă de 3,5 reacţii adverse la 1.000 de doze administrate. În perioada 22 februarie – 28 februarie au fost raportate în total 1.095 de reacţii adverse, 91% dintre ele fiind raportate pe platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, restul fiind raportate la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Vârsta mediană a persoanelor care au raportat aceste reacţii adverse a fost de 39 de ani, deci avem o tendinţă mai degrabă către persoanele de vârstă tânără, din care 64% au fost persoane de sex feminin”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.  

El a explicat că cele mai multe reacţii adverse au fost comune şi minore.  

„În funcţie de severitatea manifestărilor acestor reacţii adverse, a fost raportat, după cum ştim, un singur caz de reacţie severă, un caz de şoc anafilactic pe 21 februarie, care a fost menţionat şi săptămâna precedentă şi restul sunt reacţii clasificate ca fiind comune şi minore, respectând acelaşi procent ca şi manifestare clinică, respectiv 54% vorbim durere la locul de administrare, tumefacţie, erupţie cutanată la locul de administrare a vaccinului, stare de oboseală, febră şi frison, în 36% dintre aceste adverse au fost raportate dureri musculare sau dureri articulare, în 35% dintre situaţii – cefalee, în 13% din cazuri reacţii digestivă, reacţii gastro-intestinale”, a mai precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here