Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

PSD pregătește o nouă generație de politicieni, a declarat Vasile Dîncu, la RFI.

Liderul Consiliului Național al partidului spune că are o strategie pentru Ardeal, unde PSD pierde alegerile, și că este nevoie ca formațiunea să „refacă relația cu oamenii inteligenți”. Schimbarea va avea loc într-un timp destul de scurt, afirmă Dîncu.

  • „Sunt câteva lucruri care ar trebui să definească un candidat model, care să fie în pas cu timpul lui și care să poată profila partidul în mod real într-o societate care se schimbă foarte rapid. În primul rând, este vorba de ceea ce am numit noi câteva competențe soft, după modelul corporatist, dar care funcționează și în organizațiile politice. Ar trebui să aibă aptitudini de comunicare, aptitudini intelectuale, capacitate de relaționare. Evident, o altă probă eliminatorie este integritatea morală, să nu aibă dosare penale, leadership și convingere politică. Am stabilit și aici câțiva indicatori pentru asta. Un om de stânga trebuie să partajeze valori de stânga, dar nu numai declarativ. Să trăiască conform acestora și să nu îi fie rușine să fie de stânga. Să își asume mesajul de stânga și condiția de politician de stânga.
  • În ceea ce privește competențele hard, am încercat să calculăm și aici lucruri care să fie inclusiv indicatori măsurabili. Am stabilit și o metodologie destul de complexă pentru asta, indicatori calitativi, cantitativi, focus grupuri, interviuri pe care le facem cu candidații. O altă parte sunt studiile și educația. Ar trebui să fie o educație de excelență. Afiliere instituțională, experiență profesională și eventual, apartenența la grupuri, în centrul grupurilor respective, grupuri profesionale, grupuri de acțiuni. Dar să fie oameni care au o anumită reprezentanță în spațiul public sau măcar în spațiul lor profesional.
  • Una dintre ideile noastre și unul dintre criterii este criteriul femeilor și al tinerilor. Este nevoie să încurajăm participarea politică a femeilor. Cum spune un mare sociolog norvegian, viitorul este al orașelor și al femeilor. Avem nevoie să îmbunătățim cât mai mult participarea femeilor la viața politică și de asemenea, participarea tinerilor. Nu poți să ai un program de dezvoltare a României dacă nu privești și cum văd tinerii, cei la a căror viitor ne raportăm, acel viitor.
  • Pe mine mă interesează foarte mult să refacem relația cu românii, cu cetățenii români și mai ales relația cu tinerii și cu oamenii inteligenți, cu oamenii cu studii superioare care contează. Acest lucru mă interesează în modul cel mai important în reconstrucția partidului.

Va face pasul înapoi vechea gardă PSD?

  • Sunt unii oameni care fac acest pas. Unii l-au făcut. Unii îl vor face. Aceste criterii o să îi sprijine să ia această decizie. Alții îl pot face în condițiile în care votează colegii lor acest lucru. Fără a face din aceasta neapărat o vânătoare de vrăjitoare, vrem ca în următorii patru ani partidul să se schimbe pornind de la aceste criterii, de la un nou tip de politician.

De ce pierde PSD alegerile în Ardeal?

  • Partidul Social Democrat, în diversele lui variante, nu a acceptat, deși eu am scris de câteva ori această strategie, o strategie de mesaj pentru Transilvania. A considerat că dacă acceptă ideea că Transilvania este diferită, atunci noi putem pierde Transilvania. Toate studiile mele de-a lungul timpului, de 25 de ani, au arătat o diferență între ce urmăresc, în principal, din politică transilvănenii și bănățeni și sudul sau Moldova. Diferența este că în Transilvania oamenii vor libertăți. În sud și în Moldova, în zonele mai sărace, oamenii voiau redistribuire la buget, ajutor. Comunitățile lor chiar au nevoie de un ajutor material foarte important. Suntem hotărâți să lucrăm la o strategie pentru Transilvania, o strategie care să aibă dorințele ardelenilor, să aibă în ea tot ceea ce știu eu ca ardelean și știu și alții că este proiectul ardelenilor pentru o republică modernă. E un lucru ce nu s-a acceptat până acum.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here