Vasile Pușcaș, fostul negociator-șef al României cu UE, sursă a Securității

Foto: RFI

Numele profesorului universitar Vasile Puşcaş, negociatorul-şef al României cu Uniunea Europeană şi fost ministru al Integrării Europene, apare pe o listă cu sursele recrutate de Serviciu 3 de Contraspionaj al Securităţii Cluj. Ofiţerul care l-a prelucrat se numeşte Vasile Bura şi încă trăieşte, relatează Știri de Cluj.

Numele fostului ministru al Integrării Europene şi negociator-şef al României cu Uniunea Europeană apare într-un document al Direcţiei 3, Serviciu 3 al Securităţii din Cluj, ca fiind sursă a acestui serviciu.

Într-o notă redactată de Securitatea din Cluj, în cazul profesorului american Katharine Verdery, despre care se spunea că ar fi „agentă a serviciului american de spionaj”, numele lui ministrului Vasile Puşcaş apare în clar, într-un tabel cu persoanele cu care profesorul american a intrat în contact.

„Vasile Puşcaş – asistent universitar la Facultatea de Istorie. Este sursă a serviciului 3 Cluj, folosită în caz. În prezent se află în SUA ca bursier Fulbright”, nota securistul care a întocmit raportul.

În acelaşi tabel îl întâlnim pe fostul ministru de Externe şi rector al UBB, Andrei Marga, care, la rândului lui, era „sursă”. ”Andrei Marga – lector universitar la catedra de filozofie. Este sursă a Serviciului 3, folosită în caz”.

Katherine Verdery

Direcţia 3 a Securităţii se ocupa cu probleme de contraspionaj, fiind organizată pe servicii, fiecare dintre acestea având o linie specială de muncă, de exemplu, Serviciul 3, se ocupa de cetăţenii americani şi vest europeni.

Katherine Verdery se afla atunci la Cluj pentru o bursă de două luni, fiind în atenţia Securităţii, deşi nu a întreprins nimic ostil contra României. Aşa cum vom vedea mai jos, Securitatea le făcea dosare de urmărire informativă şi puţinilor prieteni ai României.

Verdery a mai intrat în contact academicienii Ştefan Pascu şi David Prodan. Numele celor doi mari istorici sunt trecute pe respectivul tabel, dar securiştii au notat sec „academician”, semn că aceştia nu au fost colaboratori sau informatori ai Securităţii.

Bursa de la Universitatea din Illinois

Documentul Securităţii Cluj este datat 31 august 1987. Din acesta rezultă că ministrul Vasile Puşcaş se afla în Statele Unite în acea perioadă, fără să se specifice clar unde.

Pornind de la această informaţie, şi anume că fostul negociator şef al României la Uniunea Europeană a fost „sursă” a Securităţii, Departamentul de Investigaţii al Ştiri de Cluj a derulat o amplă anchetă jurnalistică.

Într-un document aflat la dosarul de conducător de doctorat al lui Vasile Puşcaş, se arată că acesta a fost în Statele Unite în anul 1987, la Universitatea Illinois – Urbana Champaign, ca bursier Fulbright. Informaţia este întărită de o scurtă notiţă publicată în Anuarul Institutului de Istorie şi Arheologie Cluj, pentru anii 1987-1988, „… semnalăm apoi vizitele profesorilor P. Teodor în Statele Unite … a tov. asistent V. Puşcaş în SUA, etc., se arată la pagina 723 a anuarului de istorie.

Dintre cei doi, doar profesorul Puşcaş a fost la Universitatea din Illinois.

Citiți aici articolul integral.

Vasile Pușcas este, de asemenea, și membru în consiliul de administrație al Băncii Transilvania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here