Vecinii Prințului Harry le-au declarat război paparazzilor. Cum se apără fotografii în fața canadienilor

meghan markle
Foto: captura Daily Mail

Prinţul Harry a motivat decizia sa de a se retrage din familia regală arătând cu degetul mass-media, numite „forţa puternică”. Traumatizat de moartea mamei sale, Prinţesa Diana, care a fost urmărită de paparazzi la Paris, el spera cu siguranţă că odată cu mutarea familiei sale în Canada să poată prelua controlul asupra acestei „hoarde de câini”.

Dar instalarea în Canada pare deocamdată să fi produs efect invers, scrie AFP.  

Jurnaliştii veniţi din Australia, Statele Unite şi chiar Japonia s-au grăbit să ajungă în insula Vancouver în căutarea cuplului princiar. Iar imagini cu soţia sa Meghan Markle, purtându-şi fiul de opt luni în port-bebe şi plimbându-şi câinii, au fost rapid publicate în tabloide. 

Ducele şi ducesa de Sussex au ameninţat imediat că vor iniţia proceduri legale după publicarea acestor fotografii. Tabloidele nemiloase sunt criticate însă de localnicii canadieni care nu tolerează deloc aceste intruziuni în viaţa privată a noilor lor vecini. 

„Este un loc liniştit aici”, asigură Kathryn Sandberg, locuitoare din North Saanich, mica comunitate balneară unde Harry, Meghan şi Archie s-au instalat. „Nu vrem ca acest lucru să se schimbe”, a insistat ea.   

Un post local de televiziune a filmat un schimb de replici între rezidenţi şi Derek Shook, un fotograf care încearcă să obţină imagini preţioase cu fosta actriţă. 

„Crezi că un tip ca tine face orice pentru această comunitate?”, i-au spus ei. 

„Ei nu înţeleg”. „Este o poveste cu rezonanţă mondială”, se apără fotograful, instalat de 11 zile în regiune, adăugând că nu a avut impresia că Markle să se arate foarte reticentă în faţa teleobiectivelor atunci când a fost fotografiată la plimbare. 

„Dacă ar fi vrut, şi-ar fi aplecat capul. Dar ea a rămas dreaptă şi surâzătoare, şi s-a asigurat că putem să ne facem fotografia”. 

Amelia Brace este corespondent în America de Nord pentru postul australian Channel 7. Obişnuită să relateze despre această zonă din Los Angeles, ea a sosit luni seară pe insula Vancouver. 

„Familia regală suscită un interes enorm în Australia. Este unul dintre cele mai importante subiecte ale noastre”, a explicat ea pentru AFP în faţa unei străzi superbe unde se află temporar casa cuplului şi de unde ea a transmis în direct.                

„Pentru primele lor zile aici, cred că lumea se aşteptă să vadă cum arată”, a precizat ea. „Şi, din nefericire, nu este din cauză că ei s-au distanţat de monarhia britanică”, a insistat jurnalista. 

Un fotograf independent a spus că nu este preocupat de ameninţările cuplului, citând legile canadiene privind mass-media, pe care le consideră mai flexibile decât în Regatul Unit sau în alte părţi. 

„Din ce înţeleg, atât timp cât nu-i urmăreşti, nu-i hărţuieşti, nu încalci legea… aşa că presa este liberă să relateze” evenimentul, a estimat el, sub anonimat. 

Pentru Christian Leblanc, un avocat specializat în drepturile mass-media, tribunalele canadiene intervin mai puţin în astfel de cazuri decât în Europa. 

„Dată fiind notorietatea lui Harry şi Meghan va fi dificil pentru ei, cel puţin la început, să invoce orice invadare a vieţii private”, dacă se află în spaţiul public, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here