Vești bune în legătură cu Omicron: Infecțiile din Guateng, epicentrul noii variante de coronavirus din Africa de Sud, arată semne de încetinire

Noile infecții din centrul epidemiei cu varianta Omicron a de coronavirusului, din Africa de Sud, sunt „indicații preliminare” de încetinire, deoarece internările în spital rămân, de asemenea, sub valorile anterioare, a declarat ministrul sănătății din țară, notează Financial Times.

Africa de Sud a înregistrat mai mult de 24.000 de cazuri noi joi, aproximativ unul din trei teste fiind pozitiv.

Dar, în ultimele zile, noile cazuri și ratele de testare pozitive par să fi înregistrat o cotitură  în Gauteng, centrul economic în care au fost observate primele cazuri Omicron din Africa de Sud.

În timp ce cazurile sunt în continuare în creștere rapidă în alte provincii, este posibil ca Gauteng să fi atins vârful, cu rate de testare pozitive care au fost de până la 35%, acum în scădere, a declarat vineri Joe Phaahla, ministrul Sănătății.

Gauteng reprezintă acum puțin peste un sfert din noile cazuri zilnice din Africa de Sud, în scădere față de aproximativ trei sferturi, la începutul valului Omicron, a adăugat el.

De la sfârșitul lunii noiembrie, când Omicron a fost detectat pentru prima dată în regiune de oamenii de știință din Africa de Sud și Botswana, al patrulea val din Africa de Sud a crescut mult mai repede, dar cu mult mai puține internări în spitale până acum, comparativ cu aceeași perioadă din valuri anterioare.

Oamenii de știință din Africa de Sud atribuie, cu precauție, această „decuplare” a ratelor ridicate de infecție de valurile anterioare și unui program de vaccinare care a vizat un număr relativ mare de persoane în vârstă. Chiar dacă doar aproximativ patru adulți din 10 au fost în general dublu vaccinați, majoritatea persoanelor în vârstă de peste 60 de ani au primit cel puțin o doză.

În a doua săptămână a celui de-al patrulea val, spitalizările au fost de aproximativ 350 pe zi, comparativ cu aproximativ 20.000 de cazuri noi zilnice confirmate, față de aproape 900 de internări în spital și aproximativ 4.500 de cazuri noi zilnice în a doua săptămână a celui de-al treilea val, a spus Phaahla. Al treilea val al Africii de Sud a fost dominat de varianta Delta.

Președintele țării Cyril Ramaphosa, care a fost testat pozitiv în weekend și a prezentat simptome ușoare, „este bine dispus, se simte bine și este în recuperare”, a declarat vineri guvernul.

Până acum, guvernul a menținut restricțiile la un nivel minim, cum ar fi restricțiile pe timp de noapte, în valul Omicron. Ministerul Sănătății a declarat vineri că măsurile vor rămâne neschimbate deocamdată, dar sunt în curs de revizuire periodică.

Pe măsură ce anul se termină și începe sezonul festiv de vară al țării, programul de vaccinare al Africii de Sud nu își atinge obiectivele, fiind administrate aproximativ 100.000 până la 130.000 de doze pe zi, față de obiectivul de cel puțin 250.000.

„Numerele au scăzut drastic”, a spus Phaahla.

Programul a întâmpinat probleme cu distribuirea în zonele mai sărace, precum și dezinformare și îngrijorări legate de efectele secundare.

Se așteaptă ca Africa de Sud să înceapă, la sfârșitul anului, lansarea în masă a boosters-ului BioNTech/Pfizer, unul dintre cele două seruri utilizate în țară. Se așteaptă o iminentă decizie de reglementare privind rapelurile pentru doza unică Johnson & Johnson.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here