Victor Sandu, fost director general la „Apele Române”, reținut pentru mită de 1 milion de euro

Foto: INQUAM/Liviu Florin Albei

DNA a anunţat, marţi, reţinerea pentru 24 de ore a fostului director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” Victor Sandu, acuzat că ar fi primit peste 4,8 milioane de lei (1 milion de euro) pentru alocarea de fonduri necesare executării unor contracte. În dosar a fost reţinut şi un om de afaceri acuzat de dare de mită, iar administratorii a două societăţi comerciale au fost plasaţi sub control judiciar.

Procurorii DNA Bacău au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Sandu victor, la data faptei director general al Administraţiei Naţionale “Apele Române”, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

De asemenea, a fost reţinut reprezentantul unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

S-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 august 2020, faţă de două persoane, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru infracţiunea de complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită.

„În calitate de director general al Administraţiei Naţionale “Apele Române”,  în perioada 17 mai  – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani şi ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administraţia Naţională “Apele Române”. Banii ar fi fost viraţi de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general”, a transmis, marţi, DNA.

Concret, banii ar fi fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuţiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităţilor produse pe râuri din judeţul Bihor.

Banii primiţi drept mită ar fi fost justificaţi cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări şi servicii  care în realitate nu au fost executate.

Marţi, Sandu Victor şi omul de afaceri vor fi prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here