VIDEO Asfixiați, bătuți și stropiți cu sânge de oaie. Așa arată în Rusia un curs de pregătire militară pentru corespondenții de război

Puși să se târască în coate prin iarbă, cu capul acoperit de un sac, în timp ce își încasează palme și pumni, iar în spatele lor răsună focuri de armă. Așa arată un curs de pregătire pentru corespondenții de război derulat de Ministerul Apărării din Rusia în colaborare cu Uniunea Jurnaliștilor din Moscova. Însă nu toți jurnaliștii înscriși apreciază excesul de „realism” al antrenamentelor.

Un jurnalist din mass-media de stat, Sviatoslav Pavlov, vrea acum să-i dea în judecată pe organizatorii taberei militare, acuzându-i că programul a fost mult prea violent și că s-a ales cu răni în urma cursului intensiv, relatează The Moscow Times.

Tabăra de pregătire „Bastion” se desfășoară în Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, iar jurnaliștii ruși care transmit din zonele de conflict sunt obligați prin lege, începând cu 1 septembrie 2019, să urmeze aceste cursuri.

Pavlov este angajat al agenției de stat Rossiya Sevodnya și a participat în septembrie la antrenamentele militare de la malul Mării Negre.

Un participant a fost dus de urgență cu ambulanța, după ce a clacat emoțional din cauza agresivității, având o „criză de isterie” în timpul unei „sesiuni” de asfixiere cu sacul, a scris Sviatoslav Pavlov într-un mesaj publicat marți pe Facebook.

„E la fel ca în hochei”

„Narațiunea centrală a cursului este că jurnalistul este un nimeni, nu poate nimic, nu știe nimic și trebuie să se coordoneze în totalitate cu forțele de securitate”, a explicat Pavlov, adăugând că punctul culminant al antrenamentelor a fost stropirea cu „sânge de oaie” a „jurnaliștilor bătuți măr”.

Jurnalistul a postat și o poză în care se poate vedea o zgârietură care pornește de sub ochi și până la baza nasului. Doctorii l-au diagnosticat cu o „comoție”, găsindu-i de asemenea mai multe vânătăi pe bust și membre.

Cum a reacționat directoratul Rossiya Sevodnya la auzul veștii că Pavlov intenționează să apeleze la o instanță de judecată? „Leziunile se întâmplă și în hochei, nu? E la fel ca în hochei”, a menționat jurnalistul.

Cursurile de pregătire militară datează din 2006. Până în prezent, 700 de jurnaliști au trecut prin acest program draconic de antrenament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here