Soros: Am un ego mare. Încercarea de face lumea un loc mai bun îmi satisface acest ego

Sursa: Wikipedia

Într-un interviu pentru publicația britanică The Guardian, magnatul George Soros, ajuns în pragul vârstei de 90 de ani, povestește cum a refuzat să intre în afaceri cu Donald Trump acum trei decenii pe motiv că pur și simplu nu îl plăcea pe excentricul om de afaceri american.

Descris de jurnaliștii de la Guardian drept un tip mai degrabă timid, Soros, se mai arată în material, e genul care preferă compania intelectualilor și jurnaliștilor care stăpânesc mai bine ca el subiecte de care este totuși interesat. Îl plictisesc mulți dintre oamenii de afaceri, mai subliniază articolul, și nici nu face eforturi pentru a trăi în lumina celebrității pe care a dobândit-o.

  • Citiți și: Donald Trump crede că va fi apărat de „majoritatea furioasă”

Însă numele magnatului a căpătat conotații dintre cele mai întunecate în ultimii ani, pe măsură ce pupuliștii au câștigat tracțiune pe ambele maluri ale Atlanticului. De fapt, constată The Guardian, nu trece săptămână fără ca un politicia populist să-l zugrăvească pe George Soros ca pe un tâlhar la drumul mare.

Budapesta, orașul în care a trăit în timpul Holocaustului, abundă în materiale de propagandă care îl înfățișează drept evreul rău protretizat de naziști în anii ’30. Și totuși, ce spune George Soros despre adversarii săi.

  • Despre campania furibună a lui Viktor Orban: „Nu o iau personal și cu siguranță nu voi permite ca acest conflict să se transforme în așa ceva. Diferența dintre noi este una ideolgică nu personală, avem viziuni diametral opuse supra lumii”.

Întrebat de care dintre proiectele sale este cel mai mândru, George Soros pomentește progresele încă insuficiente, dar promițătoare ale Ucrainei, țară în care fundațiile sale au sprijinot o gamă largă de proggrame de dezvoltare a societății civile în ultimele decenii. “Mereu mi-am dorit să am succes pe termen sucrt, dar odată cu experiența am înțeles că succesul real are nevoie de o perioadă de 25 de ani”. Context în care, Soros dă exemplul Ucrainei: “A avut numeroase revoluții și de fiecare dată a eșuat. Acum, în schimb, a organizat alegeri libere și corecte”.

Nici Putin nu l-a ratat. Liderul rus l-a acuzat pe Soros că a fost la originea izbucnirii unor proteste, lucru pe care omul de afaceri îl neagă. „Oamenii s-au răzvrătit”, susține George Soros. „Eu i-am ajutat să o facă prin diverșii pași înainte făcuți de findații, precum exit poll-uri de încredere”.

Puțini lideri autoritari s-ar simți amenințați de distribuirea plaselor de țânțari ori de distribuirea alimentelor în situații de urgență, notează The Guardian, însă nu la fel stau lucrurile când vine vorba de finanțarea mass-media de opoziție, ONG-urilor și grupurilor car emilitează pentru drepturile minorităților.

Când mă uit pe lista cu oamenii și mășcările din diverse țări care mă atacă, înțeleg că fac ceea ce trebuie.

George Soros mai arată, în dialogul cu Shaun Walker din The Guardian, că nu l-a satisfăcut niciodată simpla cheltuire a banilor pe opere de artă. Admite însă și că filantropia pe care o face în zona care i-a atras atâtea atacuri nu s-a ivit din altruism: “Am un ego mare și încercarea de face lumea să devină un loc mai bun decât este în prezent îmi satisface acest ego”.

Articolul original poate fi citit integral – AICI

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here