VIDEO | Blinken anunţă la Kiev un nou ajutor militar pentru Ucraina, de 2 miliarde de dolari, cu livări rapide de armament pentru a stăvili ofensiva rusă

Antony Blinken

Secretarul american de stat Antony Blinken a anunţat miercuri, la Kiev, un nou ajutor militar, de 2 miliarde de dolari, pentru consolidarea capacităţilor de apărare ale Ucrainei în faţa armatei ruse, care se află în ofensivă în special în nord-estul Ucrainei, relatează Reuters şi AFP.

Muniţii, blindate, rachete şi sisteme antiaeriene vor fi livrate rapid Kievul pentru a fi trimise pe front, a precizat Blinken la o conferinţă de presă în capitala ucraineană. Statele Unite se axează pe trimiterea de sisteme de rachete Patriot şi alte forme de apărare aeriană critică pentru Ucraina, a spus şeful diplomaţiei americane, potrivit Agerpres.

Noul pachet de ajutor militar, oferit Kievului din fondurile de 61 de miliarde de dolari aprobate recent în acest scop de Congresul SUA, va fi folosit atât pentru furnizarea pe termen scurt a unor echipamente militare americane, pentru achiziţia de către Ucraina de echipamente militare din alte ţări şi pentru investiţii în industria de apărare ucraineană.

Blinken a mai anunţat că o întâlnire între preşedinţii american şi ucrainean, Joe Biden şi Volodimir Zelenski, ar putea avea loc în săptămânile următoare, iar în acelaşi orizont de timp ar putea fi semnat un acord de securitate între SUA şi Ucraina, după ce Kievul a încheiat deja acorduri de acest fel cu mai multe state occidentale care-i oferă ajutor militar în războiul cu Rusia.

Cât despre folosirea de către Kiev armelor primite ca ajutor pentru a ataca direct teritoriul Rusiei, secretarul american de stat a susţinut că aceasta este o decizie ce revine Ucrainei. „Noi nu am încurajat sau favorizat lovituri în afara Ucrainei, dar în cele din urmă revine Ucrainei să ia deciziile asupra modului în care duce acest război”, a spus Blinken, după ce Rusia a avertizat ţările occidentale cu privire la orice atac asupra teritoriului său cu armele acestora.

Venit într-o vizită surpriză în Ucraina, după întâlnirile oficiale avute marţi Antony Blinken a cântat seara, într-un bar din Kiev, la chitară, „Rockin’ in The Free World”, a lui Neil Young, alături de o trupă locală.

Melodia a fost lansată de Neil Young în 1989, după ce un concert planificat în Uniunea Sovietică a fost anulat.

Gestul secretarului de stat a fost criticat de unii ucraineni, care l-au considerat nepotrivit, mai ales în contextul unei noi ofensive în care armata rusă câştigă teren în nord-estul Ucrainei.

Blinken îndeamnă Ucraina să lupte împotriva corupției și să nu devină ca Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here