VIDEO | Bomba ecologică din Balcani. Imagini șocante cu unul dintre cele mai cunoscute râuri

O insulă plutitoare de gunoaie ar putea provoca un dezastru ecologic în Balcanii de Vest.

Râul Drina, granița naturală dintre Bosnia și Serbia, care acoperă cea mai mare suprafață a bazinului hidrologic din Alpii Dinarici, a devenit, în unele secțiuni, o uriașă groapă de gunoi.

Problema o reprezintă depozitele ilegale de deșeuri menajere din amonte, în Muntenegru, și din zona lacului sârbesc Potpecko.

Ploile abundente cară frecvent deșeurile în Drina. Aceasta este o fațetă a amenințării ecologice. Alt pericol îl reprezintă faptul că tonele deșeuri plastice ar putea înfunda valvele unui baraj hidroenergetic.

„De data asta, problema este una gravă. Bariera antipoluare (întinsă pe apă – n.r.) nu a mai putut rezista presiunii și a cedat. De-asta s-a ajuns la această situație la baraj”, a declarat Tomislav Popovic, un angajat al centralei hidroenergetice din Visegrad.

Imaginile surprinse de RFE/RL redau cantitatea copleșitoare a gunoaielor.

Autoritățile sârbe au demarat recent o operațiune de curățare a apei, însă procesul se anunță unul lung și anevoios.

„Centrala hidroelectrică nu se poate ocupa singură de această problemă. Este o treabă dificilă zi de zi. Sunt cantități nesfârșite de deșeuri”, a explicat Mladen Djurevic, primarul din Visegrad.

Râul Drina ia naștere prin confluența lui Tara cu Piva la Hum (Bosnia) și are o lungime de 500 km. Drina este cel mai mare afluent al Savei, care se varsă în Dunăre. Bazinul râului se numește Podrinje sau Valea Drinei.

1 COMENTARIU

  1. Cativa politicieni australieni, inclusiv primul ministru, au cazut in capcana intinsa de Trump si reprezentantii sai, si au decis sa muste mina care-i hranea de multa vreme. Unul din acesti idioti parlamentari australieni a cerut unui cetatean australian, nascut in Australia, dar cu origini chineze, sa se dezica public de Partidul Comunist Chinez, o atitudine aroganta si fascista izvorata fix din creierul foarte mic si deranjat al lui trump.
    Politico nu face altceva decat sa repete aceleasi puncte de atac pe care le folosesc tot felul de think-tank-uri, menite sa izoleze China, sau cumva sa-i opreasca dezvoltarea economica. Cei care nu vor invata sa accepte locul Chinei, si in curand al Indiei, ca primele doua puteri economice ale lumii, vor avea doar de suferit.
    Un studiu mai atent al istoriei Chinei, nu doar de la Mao incoace ci de vreo 3000 de ani, plus intelegerea culturii si mentalitatii chinezului de azi, nu de acum 40 de ani, poate sa fie un ghid folositor pentru cei care comenteaza partinitor.
    Bing Fa, sau arta razboiului, cum o cunosc Occidentalii, ne invata ca un bun conducator va castiga un conflict inainte ca acesta sa inceapa. QED.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here