VIDEO | Căști VR concepute pentru a ucide cu adevărat: creatorul Oculus dezvoltă un dispozitiv terifiant care „îți distruge instantaneu creierul” dacă mori într-un joc virtual

Palmer Luckey (foto), fondatorul Oculus – vândut ulterior către Facebook – spune că dispozitivul NerveGear a fost proiectat astfel încât, dacă cineva moare într-un joc, ar muri și în viața reală, informează Sky News.

Bărbatul, care susține că a readus realitatea virtuală în atenția generală, afirmă acum că a creat o cască de joc care poate ucide.

Palmer Luckey spune că dispozitivul NerveGear a fost proiectat astfel încât, dacă cineva moare în cadrul jocului sau în experiența pentru care îl folosește, ar muri și în viața reală.

Palmer Luckey a făcut acest produs pentru a comemora anime-ul Sword Art Online, informează și Vice.com.

Oculus a fost vândută în 2014 către Facebook pentru 2 miliarde de dolari. Aceasta este tehnologia pe care Mark Zuckerberg a rebrenduit-o drept fundație pentru Meta.

Căștile ucigașe ale lui Luckey arată ca un Meta Quest Pro conectat cu trei module de încărcare explozivă care se află deasupra ecranului. Încărcăturile sunt îndreptate direct spre creierul utilizatorului și, dacă ar exploda, ar distruge capul acestuia.

Ideea de a-ți lega viața reală de avatarul tău virtual m-a fascinat întotdeauna. Ridici instantaneu miza la nivel maxim și îi forțezi pe oameni să regândească în mod fundamental modul în care interacționează cu lumea virtuală și cu jucătorii din interiorul acesteia”, a scris Luckey într-o postare pe blog în care explică proiectul.

Grafica poate face ca un joc să pară mai real, dar numai amenințarea unor consecințe grave poate face ca un joc să se simtă real pentru tine și pentru fiecare altă persoană din joc”, a completat el.

Potrivit lui Luckey, serialul anime și seria de romane ușoare Sword Art Online (SAO) i-a făcut pe oameni să fie interesați de realitatea virtuală, în special în Japonia. În SAO, jucătorii își pun o cască de realitate virtuală NeveGear și se conectează la un nou joc numit Sword Art Online doar pentru a descoperi că un om de știință nebun i-a prins într-o lume virtuală. Jucătorii trebuie să-și croiască drum printr-o temniță de 100 de etaje pentru a scăpa. Dacă mor în joc, mor și în viața reală. Luckey și-a publicat postarea despre căștile ucigașe pe 6 noiembrie, ziua în care Sword Art Online a intrat în lumea fictivă a jocului.

„Vestea bună este că suntem la jumătatea drumului spre realizarea unui NerveGear adevărat. Vestea proastă este că, până acum, am descoperit doar jumătatea care te ucide”, a spus Luckey. În SAO, NerveGear-ul ucide jucătorii cu un emițător de microunde. Potrivit lui Luckey, creatorul dispozitivului „a reușit să se ascundă de angajații săi, de autoritățile de reglementare și de partenerii contractuali de producție. Sunt un tip destul de deștept, dar nu am putut găsi nicio modalitate de a face să funcționeze așa ceva, nu fără a atașa căștile la niște echipamente gigantice”, a explicat el.

Incapabil să realizeze recreeze perfect ideea din joc, Luckey a optat pentru încărcături modulare explozive.

„Am planuri pentru un mecanism anti-manipulare care va face imposibilă îndepărtarea sau distrugerea căștii”, a spus el. „Chiar și așa, există o mare varietate de defecțiuni care ar putea apărea și ucide utilizatorul la momentul nepotrivit. Acesta este motivul pentru care nu mi-am făcut curaj să o folosesc eu însumi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here