LIVE Guvernul Republicii Moldova a căzut. Chișinăul, din nou în criză politică

UPDATE 15:30 Andrian Candu, fostul președinte al Parlamentului de la Chișinău și unul dintre liderii PDM, o ironizează pe Maia Sandu.

„Una este să fii în stradă și alta este să fii la guvernare. Este mult de muncă, oamenii deja nu sunt alături de tine, dar în fața ta și așteaptă lucruri concrete pentru o viață mai bună. Însă pentru că ești incapabil să le oferi – vrei să revii lângă ei, ca să-ți recuperezi raitingul politic. Și ce faci ca asta să pară natural? Ceea ce am văzut în aceste zile.” a scris acesta pe Facebook.

Andrian Candu a mai scris că PDM a luat decizia corectă când a votat împotriva guvernului Sandu, pe care îl numește incapabil, deoarece partidul nu putea permite ca țara să intre într-o nouă criză social-economică.

UPDATE 15.10 „Voi accepta imediat o candidatură propusă de o majoritate PSRM-ACUM, în afară de prim-ministrul demis”, a declarat președintele prorus Igor Dodon, menționând că în Parlament poate există o singură alianță, cea dintre blocul ACUM și Partidul Socialiștilor.

Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că nu a făcut nimic cât a fost în fruntea guvernului și că a încercat să subordoneze politic justiția, ceea ce a dus la căderea Guvernului:

„Dumneaei a provocat intenționat căderea întregului cabinet de miniștri și criza din Coaliția de guvernare, inclusiv pentru a distrage atenția cetățenilor de la politicile economice și sociale eronate, ineficiente din ultimele cinci luni. În afară de promisiuni peste promisiuni, Maia Sandu n-a fost capabilă să ofere practic deloc rezultate și, prin urmare, a vrut să distragă atenția de la această rușine.

Este grav că motivul care a dus la finalul de azi a fost încăpățînarea Maiei Sandu de a impune propriul procuror general, unul subordonat politic. Deci asumarea de răspundere a premierului Maia Sandu n-a vizat alegerea transparentă și democratică a unui procuror general, așa cum fals s-a invocat, dar a fost o inițiativă anticonstituțională, uzurpatoare, prin care se încerca subordonarea politică a Procuraturii Generale. Adică este o inițiativă care presupunea anularea celui mai important angajament făcut de Coaliție, cel de a nu mai permite politizarea instituțiilor vitale ale statului” a spus Igor Dodon în conferință de presă.

Dacă cele două părți nu vor ajunge la un numitor comun privind viitorul Guvern, șeful statului își va asuma responsabilitatea de a propune un Guvern tehnocrat, în frunte cu un premier apolitic. „Dacă situația o va cere, îmi voi asuma responsabilitatea”.

UPDATE 15.00 Reacția UE: „Votul de neîncredere, legat de modul de alegere a procurorului general, transmite semnale îngrijorătoare cu privire la procesul de reforme din R. Moldova. Coaliția a început un număr de inițiative pentru a-și respecta angajamentele făcute în iunie, în domenii cum ar fi lupta contra corupției, independența justiției și investigarea fraudei bancare”.

UPDATE 14.30 Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C.Brătianu” (ISPRI), despre criza de la Chișinău: „Nu mai avem Vestul la masa de negocieri. E o surpriză că s-a întâmplat așa repede”.

UPDATE 14.00 Valentin Naumescu, expert științe politice, pe Facebook:

„Din păcate, am avut dreptate. Din 8 iunie începând, până astăzi. Am mai spus şi că pierderea Chişinăului în alegerile locale va fi doar primul preţ politic plătit de Blocul ACUM şi că vor urma altele. Iată, vedem astăzi rezultatul aventurii cu socialiştii lui Dodon.
Am explicat pe toate canalele media, în România şi în Republica Moldova, că alianţa noilor partide pro-europene cu socialiştii pro-ruşi este perdantă şi se va termina prost. Sper doar să se fi învăţat ceva din asta, pentru viitor. Şi îmi rezerv dreptul de a crede că Maia Sandu a ales prin asumarea răspunderii să se «sinucidă» onorabil din poziţia de premier. Un capitol neinspirat se încheie, altul începe, mai inteligent, cred.

Succes mai departe, Maia Sandu! Încă nu ţi-ai spus ultimul cuvânt în politica de peste Prut! Abia acum devii cu adevărat puternică, în vederea alegerilor prezidenţiale de anul viitor! Pentru că te-ai eliberat dintr-o captivitate în care voi înşivă (Blocul ACUM) aţi decis să intraţi, cu «complicitatea» fostului comisar european pentru extindere. Dar decizia oricum a fost a voastră!

Maia Sandu ar putea fi viitorul preşedinte al Republicii Moldova. Dacă va şti să explice coerent, curajos, rapid şi decent raţiunile aventurii politice cu socialiştii pro-Moscova, şi altfel decât cu tema «dezoligarhizării», pe care oricum nu ştiu cât a rezolvat-o, în cele cinci luni de la guvern.

Nu cred că vor urma alegeri anticipate. PS şi PD vor susţine un guvern aparent «nepartizan» până la următoarele alegeri parlamentare. Trebuie câştigate alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020, acesta este primul pas al recuceririi puterii de către proeuropeni la Chişinău.”

UPDATE 13.50 Reacția președintelui în exercițiu al României, Klaus Iohannis:

„Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi.

În cele cinci luni de la preluarea mandatului, Guvernul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană, în scopul promovării valorilor democrației și statului de drept, în lupta împotriva corupției și asigurarea independenței justiției, precum și în domeniul economic și social, reforme menite să asigure creșterea nivelului de prosperitate și securitate al cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, Guvernul Maia Sandu a reușit să restabilească încrederea partenerilor de dezvoltare, mai ales a Uniunii Europene, premisă esențială pentru reluarea sprijinului politic și financiar internațional pentru Republica Moldova.

România a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chișinău, în condițiile angajamentului clar și hotărât al coaliției guvernamentale pentru parcursul european și pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În perioada premergătoare moțiunii de cenzură, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forțelor politice de la Chișinău pentru responsabilitate și depășirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluții care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justiției și să permită Guvernului să mențină parcursul european.

În contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european.”

UPDATE 13.40 Dragoș Tudorache, raportul Parlamentului European pentru Republica Moldova, reacție pe Facebook: „Oamenii politici din Republica Moldova nu trebuie să uite nicio clipă singurul obiectiv care contează atât în prezent, dar și în viitor: traseul european al țării lor. Înțelegem jocul democratic, schimbările politice, deciziile de partid sau orice formă de interes de moment, dar ele pot fi acceptabile doar dacă nu afectează acest traseu european”.

UPDATE 13.20 După demiterea guvernului, Maia Sandu și Andrei Năstase s-au alăturat protestatarilor din fața legislativului. Aceștia sunt însoțiți și de alți membri ai PAS și PPDA.

Cele doua componente ale Blocului ACUM – Platforma DA şi Partidul Acţiune şi Solidaritate – au organizat în faţa clădirii Parlamentului o acţiune de susţinere a guvernului Sandu, numită „Apărăm Guvernul Maia Sandu! Apărăm justiţia!”.

După ce a fost anunţat rezultatul votului, protestatarii au început să strige „Jos hoţii”.

UPDATE Prima declarație a Maiei Sandu după moțiune: „Bineînțeles a existat o speranță că se vor găsi și deputați responsabili în rândul acestor două partide. Nu a fost o surpriză însă. Am văzut că tuturor le-a fost frică de reforma justiției”.


Guvernul Maia Sandu a picat la vot. Moțiune de cenzură depusă de PSRM a fost votată de 63 din cei 101 de parlamentari, potrivit Agora.md.

Moțiunea a fost votată de PSRM și PDM, în timp ce Partidul „Șor” s-a abținut la vot.

Executivul condus de Maia Sandu s-a aflat la putere 5 luni.

„Unde s-a mai văzut democrați care să voteze împotriva democrației, și socialiști care votează împotriva ajutorului social?”, a reacționat Maia Sandu.

„Prea mulți dintre voi ați trădat acest popor când l-ați susținut orbește pe Plahotniuc, când ați supus justiția și instituțiile pentru a acoperi abuzurile, când ați închis ochii. Știu că printre voi sunt oameni cu care am colaborat bine, știu că nu sunteți de acord cu ce se întâmplă aici. Păcat că v-ați speriat de un Guvern. Vouă mă adresez: nu vă trage la fund? Voi preferați averile mari și mașinile scumpe în schimbul intereselor oamenilor”, li s-a adresat Sandu deputaților în plen.

Deputații Legislativului de la Chișinău au examinat, în cadrul ședinței de marți, moțiunea de cenzură depusă de PSRM împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Socialiștii au înaintat moțiunea de cenzură, vineri, 8 noiembrie, ca urmare a inițiativei premierului de a modificare a Legii procuraturii.

Potrivit legislaţiei, era nevoie de cel puţin 51 de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să fie aprobată şi în consecinţă să fie demis guvernul.

Pe parcursul celor 28 de ani de independenţă ai Republicii Moldova, trei guverne au căzut în urma votului de neîncredere – cele conduse de Ion Sturza, Vlad Filat şi Valeriu Streleţ.

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here