VIDEO | „Copacul lui Ranfurly”. Locul unde crește cel mai singur pom din lume. „Este ghemuit și lăbărțat”

Pe Insula Campbell, o zonă nelocuită situată la aproximativ 700 de kilometri sud de Noua Zeelandă, creşte un singur copac, la peste 250 de kilometri distanţă de orice alt arbore. Acest molid Sitka este cunoscut drept cel mai îndepărtat copac din lume, înfruntând singur vitregiile naturii pe insula subantarctică, relatează miercuri DPA.

Molidul de pe Insula Campbell este totodată şi cel mai sudic arbore din Noua Zeelandă.

Unii îl numesc „Copacul lui Ranfurly” deoarece se crede că lordul Ranfurly, care a fost guvernator general al Noii Zeelande din 1897 până în 1904, a plantat arborele de pe insula îndepărtată în jurul anului 1907.

Cu toate acestea, originea arborelui face în continuare subiectul controverselor, oamenii de ştiinţă nereuşind până în prezent să-i determine vârsta exactă.

Jonathan Palmer cercetător asociat la Universitatea din New South Wales, a călătorit pe insulă în încercarea de a descoperi când a fost plantat copacul. Cu toate acestea, arborele şi-a păstrat vârsta secretă, după ce probele prelevate de oamenii de ştiinţă nu au oferit niciun rezultat.

„Având în vedere cât de repede creşte arborele, personal nu cred că a fost plantat aşa de demult, în 1901”, a declarat Palmer pentru DPA.

Meteorologul Mark Crompton este considerat un „reputat specialist” când vine vorba despre această insulă, întrucât a participat la numeroase expediţii în zonă şi a petrecut aproximativ şapte ani pe aceasta.

O placă comemorativă a fost amplasată în cinstea copacului în 1989, când guvernatorul general Paul Reeves a vizitat insula. Potrivit lui Crompton, pe placă se menţiona că acest copac a fost plantat în 1907. „Însă placa nu a rezistat nici două săptămâni pentru că a fost dărâmată de elefanţii de mare şi de leii de mare”, a spus Crompton.

Aceşti molizi sunt originari de pe coasta de vest a Americii de Nord şi sunt întâlniţi în mod normal între Alaska şi California.

„Aşadar, molidul de pe Insula Campbell este departe de casă”, a precizat Crompton.

Palmer este de acord, observând o „chestie ironică”, faptul că arborele este o specie introdusă pe o insulă protejată.

„Este acolo din motive istorice, dar strict vorbind trebuie eliminat, deoarece are potenţialul de a produce seminţe şi de a crea o problemă”, a spus el.

Copacul este monitorizat de autorităţile din domeniul conservării mediului înconjurător, însă nu au fost găsite seminţe viabile sau conuri.

Heritage Expeditions, înfiinţată de botanistul Rodney Russ şi de soţia sa, Shirley, efectuează vizite în zonă începând din 1984. Cei doi au dorit să împărtăşească astfel frumuseţea lumii cu alţi oameni şi să crească nivelul de conştientizare asupra conservării lumii naturale prin organizarea unor expediţii responsabile.

Fiul cuplului, Aaron, este cel care deţine în prezent afacerea, alături de fratele său, şi împreună împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru conservarea mediului înconjurător. El a declarat că molidul „nu a cunoscut niciodată gloria deplină”, aşa cum se zvoneşte, după părerea sa cercetătorii neapreciindu-i adevărata valoare. „Deşi nu este remarcabil din punct de vedere fizic, este important din punct de vedere cultural”, a declarat Aaron Russ.

Astfel de arbori pot ajunge până la 100 de metri înălţime în condiţii ideale, însă vremea de pe Insula Campbell nu este deloc primitoare. Plouă în medie 325 de zile pe an şi se înregistrează doar aproximativ 600 de ore de soare pe an. „Nori joşi şi persistenţi şi vremea ploioasă predomină”, a spus Crompton.

Arborele este sănătos, dar abia atinge 10 metri înălţime, a precizat Crompton. „Este ghemuit şi lăbărţat deoarece este continuu bătut de vânt”, a explicat el.

Arborele serveşte şi drept cronicar, lemnul său înregistrând radiocarbonul produs în urma testelor supraterane cu bombe atomice, conform unui studiu publicat în jurnalul Scientific Reports în 2018.

Cercetătorii au descoperit că probele recoltate din acest arbore oferă un potenţial indicator biologic pentru debutul perioadei antropogene, sau momentul în care acţiunile omului au început să aibă un impact semnificativ asupra planetei noastre.

Insula în ansamblu este un important sit de conservare, ademenind ecologişti şi oameni de ştiinţă, care revin an de an.

„Insula Campbell este o comoară a lumii, iar Noua Zeelandă este norocoasă să-i fie custode”, a spus Russ.

Adăpost pentru fauna sălbatică abundentă şi flora subantarctică impresionantă, inclusiv mega-ierburi, această insulă găzduieşte şi acest copac singuratic, care înregistrează recorduri şi care continuă să sfideze şansele de supravieţuire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here