VIDEO. Covid-19 face ravagii în „orașul-zombie” din centrul industriei aerospațiale rusești. Statisticile obscure din Baikonur

Coronavirusul ar putea paraliza o infrastructură vitală din industria aerospațială rusească. Epidemia pare scăpată de sub control în zona celebrului cosmodrom Baikonur din Kazahstan, relatează The Moscow Times într-un reportaj.

Sovieticii au pus bazele cosmodromului Baikonur în stepele deșertice ale Kazahstanului în anii 1950, la începutul cursei pentru cucerirea spațiului cosmic din Războiul Rece. Un deceniu mai târziu, în jurul cosmodromului a fost înființat un oraș muncitoresc. După colapsul URSS, Moscova a închiriat cosmodromul și întregul oraș Baikonur, iar în 2005 contractul de închiriere semnat cu autoritățile kazahe a fost prelungit până 2050.

În prezent, majoritatea celor 40.000 de locuitori din Baikonur fie lucrează direct pentru Roscosmos, care administrează cosmodromul, fie prestează diverse servicii pentru agenția spațială rusă.

În iunie, directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, trăgea un semnal de alarmă, spunând că situația Covid-19 din oraș este „foarte dificilă”. O afirmație dură dacă ținem cont de triumfalismul afișat de Kremlin în lupta cu epidemia.

Orașul-zombie

„Senzația este că trăim într-un oraș-zombie. Foarte mulți oameni sunt bolnavi, mulți mor. Am decis să luăm lucrurile în propriile noastre mâini și să strângem fonduri ca să livrăm ajutoare alimentare din casă în casă”, a declarat telefonic pentru The Moscow Times Gulnat Kadirbeyeva, o voluntară care distribuie locuitorilor din Baikonur medicamente și alimente de bază.

Sub soarele arzător al deșertului, peisajului sumbru al contagiunii se adaugă și atmosfera crepusculară a blocurilor năruite, a frescelor sovietice elogiind epoca lui Iuri Gagarin și a locurilor de joacă înghițite de buruieni. O lume abandonată gravitând ca o nălucire în jurul sectoarelor ultra-securizate ale cosmodromului.

În prezent, Kazahstan înregistrează 70.000 de cazuri de Covid-19 și 585 de morți. Bilanțul din Baikonur a început să crească de la începutul lunii iunie, după ce autoritățile au ridicat restricțiile și în zonă a revenit fluxul lucrătorilor sezonieri sosind din alte regiuni ale țării.

Pe 25 iunie, orașul a fost din nou închis. „Am fost complet copleșiți, virusul s-a răspândit atât de rapid, nu ne așteptam”, a declarat o asistentă de la Spitalul Central din Baikonur, adăugând că a fost depășită capacitatea de paturi și că deși autoritățile prezintă o rată de 30 de decese, numărul real depășește, de fapt, suta.

În ultimele două săptămâni, Kremlinul a trimis trei aeronave cu specialiști și echipamente medicale în Baikonur pentru a încerca să înfrâneze răspândirea coronavirusului.

O nebuloasă

Statutul strategic al orașului a aruncat însă populația și într-o nebuloasă. Statisticile sunt greu de verificat. În mod normal, Baikonur este un oraș închis, persoanele din afară, inclusiv kazahii, au nevoie de permisiunea autorităților ruse pentru a putea intra. Coronavirusul nu a făcut altceva decât să adauge niște puncte suplimentare de control, care au izolat orașul de restul Kazahstanului.

Cei mai mulți dintre pacienții cu Covid-19 sunt tratați la Spitalul Central, condus de Agenția Federală Biologică a Rusiei, iar acum dăinuie confuzia în legătură cu guvernul care trebuie să fie responsabil de monitorizarea statistică a coronavirusului.

Pe 7 iunie, Azhar Ginityat, adjunctul ministrului Sănătății din Kazahstan, declara că numărătoarea cazurilor era inclusă în statisticile regiunii Kyzylorda. Cu toate acestea, datele verificate de The Moscow Times arată că numărul oficial de morți, 30, nu este menționat în bilanțul din Kyzylorda, numărul consemnat al morților din regiune fiind de 7.

Baikonur nu este cuprins, însă, nici în statisticile Rusiei.

Pe măsură noile infectări se înmulțesc, angajații kazahi se tem că ajutoarele sosite de la Moscova sunt destinate doar angajaților ruși ai Roscosmos.

„Odată ce Moscova va termina să-și lanseze navele spațiale, va uita din nou de noi. Adio avioane, medici, medicamente”, a declarat un angajat kazah sub condiția anonimatului.

„Orașul Baikonur este inseparabil de zona de lansare. Trebuie neapărat să ținem acest virus sub control sau ne vom trezi că nu va mai fi nimeni capabil să muncească acolo”, a afirmat un inginer al Roscosmos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here