Recentele proteste antiguvernamentale din Bulgaria au pornit de la un drapel înfipt pe plajă, scrie The Guardian. Fostul ministru al Justiției a făcut acest gest în mod simbolic, asemănător recuceririi unui teritoriu pierdut, și a declanșat scânteia care a scos apoi zeci de mii de oameni în stradă, cerând demisia premierului Boiko Borisov, văzut ca protector al oligarhilor și corupției din țară.

Protestele de stradă împotriva Guvernului Borisov și a corupției durează deja de mai bine de o lună. Totul a pornit de la un gest cu puternică încărcătură simbolică făcut de fostul ministru al Justiției, Hristo Ivanov. 

Acesta, împreună cu doi apropiați au mers cu barca pe o plajă în apropiere de Portul Burgas de la Marea Neagră, unde au încercat să arboreze drapelul Bulgariei. Plaja, care teoretic este publică, se află în apropiere de reședința de vacanță a oligarhului Ahmed Dogan, fost lider politic al partidului DSP, reprezentând minoritatea turcă. Agenți publici de securitate i-au îmbrâncit pe cei trei bărbați și au aruncat steagul în mare. 

Incidentul a transformat imaginea lui Ivanov din cea a unui intelectual detașat într-un politician îndrăzneț, care stabilește agenda publică. Coaliția Bulgaria Democratică, condusă de Ivanov, și-a dublat cifrele în sondaje. „A fost mișcarea politică nu a anului, ci a deceniului”, a declarat Petar Cholakov, analist politic și sociolog la Academia Bulgară de Științe, citat de The Guardian.

Scopul gestului făcut de Ivanov a fost de a „recuceri” plaja și de a atrge atenția asupra guvernului, care este „literalmente dependent de Delyan Peevski”, un mogul media provenind, de asemenea, din partidul lui Dogan. 

Partidul DPS a fost fondat pentru protejarea drepturilor minorității turce, reprimată de fostul regim totalitar, dar Peevski și-a folosit poziția în Parlament pentru a deveni unul dintre cei mari jucători din economia Bulgariei, deținând mai multe companii de construcții și aproximativ 80% din presa tipărită a țării.

Acțiunea lui Ivanov i-a câștigat simpatia publică și a stârnit discordie între premierul Boiko Borisov și președintele Rume Radev, asupra protecției de care se bucură Dogan și Peevski. Procurorii au descins în birourile președinției și au reținut doi consilieri ai președintelui Radev, stârnind și mai mult furia publică.

„Ne vom lua țara înapoi!”, a spus Radev, care sprijină mișcările de stradă împotriva guvernului și a procurorului-șef al țării, văzut de mulți bulgari ca fiind corupt.

Protestele din Bulgaria au ajuns să strângă zeci de mii de oameni în stradă și au dus chiar la blocarea unei autostrăzi spre Grecia.

Premierul Boiko Borisov a anunțat recent este dispus să demisioneze dacă Parlamentul îi aprobă planurile de convocare de alegeri pentru o mare adunare naţională pentru a modifica Constituţia.

Borisov a afirmat că doreşte să sporească responsabilitatea sistemului judiciar şi să înjumătăţească numărul de parlamentari. Două treimi dintre cei 240 de deputaţi ai Bulgariei trebuie să voteze favorabil organizării de alegeri pentru o mare adunare naţională.

Până acum, Borisov a reușit să supraviețuiască tuturor furtunilor politice prin care a trecut, de la înregistrări în care își înjură adversarii politici, până la fotografiile în care apare dormind cu arma la capul patului.

Fostul ministru al Justiției Hristo Ivanov îl compară pe Boiko Borisov cu fostul premier italian Silvio Berlusconi, spunând că are „același șarm otrăvitor și obiceiul de a exploata slăbiciunile peisajului media”. Borisov a beneficiat multă vreme de presă favorabilă din partea trusturilor deținute de Peevski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here