VIDEO | Cum i-au reținut ucrainenii pe asasinii plătiți ai serviciilor speciale ruse care planificaseră uciderea șefilor Apărării Ucrainei

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reușit să prevină o serie de asasinate plătite prin contract a unor reprezentanți ai conducerii militare și politice de vârf și personalități publice din Ucraina, dezvăluie ssu.gov.ua.

Ca urmare a unei operațiuni speciale, desfășurată în mai multe etape, grupul de sabotaj și informații a Direcției Principale a Statului Major al URSS (mai bine cunoscut sub numele de GRU) a fost neutralizat.

Atacatorii erau angajați în pregătirile pentru lichidarea fizică a ministrului Apărării și a șefului Direcției Principale de Informații din Ucraina, precum și a unui cunoscut activist ucrainean.

Pentru uciderea fiecăruia dintre ei, rușii au promis o recompensă în valoare de 100 până la 150 de mii de dolari.

S-a descoperit că acest grup de asasini a fost format din membri ai personalului serviciilor de informații militare ale Federației Ruse pentru a desfășura activități subversive pe teritoriul Ucrainei.

Grupul a inclus un rezident din Luhanskul ocupat temporar, care, de-a lungul timpului, a luat parte activ la operațiunile miliare în estul Ucrainei. În urma instrucțiunilor pe care le-a ”primit de la centru” – din Moscova – această persoană a încercat să racoleze o altă persoană care să comită crime. După cum precizează ofiţerii ucraineni de informaţii, un locuitor din Kiev ar fi răspuns „ofertei”, iar pentru 5 mii de dolari era gata să ucidă un militar ucrainean.

Acest asasinat trebuia să fie unul „de probă”, înainte de săvârșirea principalelor sarcini.

Iar pentru a-i asasina pe șefii departamentelor de apărare ucrainene, „legătura” a decis să vină personal pe teritoriul aflat sub controlul autorităților ucrainene. Aici, împreună cu un complice, au trebuit să pregătească un plan de „lichidare” și să-l supună spre aprobare managerilor lor din Federația Rusă.

Atacatorul a mascat rutele de mișcare, așa că a intrat cu mașina în Ucraina de pe teritoriul Belarusului.

Angajații SBU au depistat sosirea lui în regiunea Volyn prin punctul de control Domanove și întâlnirea sa cu un complice.

Pentru a preveni săvârșirea unor infracțiuni deosebit de grave, ofițeri de contrainformații ai Serviciului de Securitate cu implicarea militarilor Serviciului Central de Securitate „A” i-au reținut pe ambii infractori la Kovel.

În timpul percheziției au fost găsite în posesia „executantului” dovezi ale unor fapte penale, precum și un pașaport al unui cetățean al Federației Ruse.

În prezent, ambii deținuți sunt acuzați de trădare, comisă în baza legii marțiale și tentativă de omor.

„Inamicul nu poate câștiga pe câmpul de luptă, așa că recurge la metodele lui obișnuite – încearcă să organizeze tentative de asasinat asupra militarilor și a șefilor autorităților ucrainene. Și astfel demonstrează încă o dată lumii întregi că Rusia este un stat terorist care nu respecta nicio regulă. Dar înțelegem perfect la ce să ne așteptăm de la Federația Rusă, așa că acționăm în avans și neutralizăm operațiunile speciale ale inamicului. Vom continua să facem asta!”, a precizat Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasil Maliuk

Sunt în curs de desfășurare măsuri cuprinzătoare pentru a-i aduce în fața justiției pe coordonatorii ruși ai activităților subversive care se ascund în prezent în Federația Rusă.

Măsurile de depistare a criminalității au fost efectuate de către angajații Departamentului principal al SBU din Kiev și din regiunea Kiev împreună cu unități ale SBU din regiunea Volyn, Poliția Națională și sub îndrumarea procedurală a Procuraturii Raionale Pechersk din Kiev.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here