VIDEO-FOTO| Kim Jong-un, elev și cu tricoul lui Dennis Rodman. Secretele relației lor. Vedeta NBA nu știa că sunt două Corei

Sursa: captură video

Se spune că pe lume există doar doi bărbați care s-au întâlnit atât cu Donald Trump, cât și cu Kim Jong-un. Unul dintre aceștia este și campion în NBA. Dennis Rodman, „băiatul cel rău” vedeta anilor ’80 și începutul anilor ’90 de le Chicago Bulls, San Antonio Spurs și Detroit Pistons. Celălalt este consilierul de securitate națională din Coreea de Sud, Chung Eui-yong, dar el nu a făcut carieră și în baschet, scrie South China Morning Post, într-un material dedicat culiselor relației Rodman-Kim.

Rodman este din nou în centrul atenției, ca personaj-cheie în documentarul ESPN-Netflix „The Last Dance”.

Pe Donald Trump, Dennis Rodman îl știe din perioada show-ului The Apprentice, când Trump l-a concediat pe Rodman pentru că acesta pronunțase greșit numele soției miliardarului, Melania.

În atenția lui Kim Jong-un, a ajuns când era pe val, ca baschetbalist. Erau anii ’90. Pe vremea aceea, Kim Jong-un, născut în 1984, era cunoscut sub numele fals de „Chol-pak” sau „Pak-chol”, în timp ce studia în Elveția, la Școala Internațională din Berna, potrivit săptămânalului elvețian L’Hebdo. Există cel puțin o fotografie cu el, purtând un tricou Bulls cu numărul 91, numărul lui Dennisi Rodman.

Foștii lui colegi de școală au declarat pentru The Washington Post, în 2009, că „petrecea ore întregi făcând desene în creion, minuțioase, ale superstarului din Chicago Bulls, Michael Jordan”.

Aparent, Kim a fost prezentat la Bulls și NBA în general de Kenji Fujimoto, „babysitter-ul” său și bucătarul tatălui-dictator, Kim Jong-il. În interviuri și memoriile pe care le-a scris, bucătarul japonez a dat de-a lungul timpului câteva detalii mai puțin cunoscute sau cunoscute deloc despre tinerețea lui Kim Jong-un.

Superstarul din NBA a vizitat pentru prima oară Coreea de Nord abia în 2013, împreună cu un reporter de la revista Vice și trei dintre „giganții” Harlem Globetrotters. Printre altele, au făcute atunci antrenamente, dar au și jucat partide demonstrative de baschet cu așa numita „echipă de vis” a Coreei de Nord.

Rodman a mai ajuns în țara condusă de Kim și ulterior, cel mai recent în 2017 și 2018.

În timpul călătoriei din iunie 2017 – despre care Rodman spunea că nu a avut „nicio legătură cu Casa Albă” – i-a luat lui Kim Jong-un o copie a lui „The Art of the Deal” a lui Trump, pe care i-a înmânat-o ministrului Sportului, Kim Il-guk. „Simțim că ești un vechi prieten”, a fost replica oficialului nord-coreean.

Prima sa vizită în această țară a fost prilejuită de un show HBO-Vice și a coincis cu lansarea rețelei de telefonie mobilă din Coreea de Nord. De acolo, Rodman a dat un tweet: „E adevărat. Sunt în Coreea de Nord. Aștept cu nerăbdare să stau lângă Kim Jung-un. Îmi plac oamenii din Coreea de Nord”.

„Viermele” (așa fusese poreclit) devenea astfel, într-un mod cu totul suprarealist, al treilea jucător în relația dintre SUA și Coreea de Nord.

Însă Dennis Rodman nu s-a gândit niciodată că va ajunge în Coreea de Nord, se arată în documentarul realizat de ESPN, „Rodman: For Better or Worse”, citat de South China Morning Post.

Prin urmare, de unde a început totul?

Baschetbalistul american a fost abordat să joace un joc demonstrativ și să dea câteva autografe, ceva la ordinea zilei pentru un fost jucător de NBA. Prin urmare, agentul său, Darren Prince, s-a pus pe treabă. Prince habar nu avea însă că pe lume există două Corei, această revelație având-o, ceva mai târziu, managerul Steve Simon.

Faza e povestită de Darren Prince: I-a arătat contractul lui Simon, care a observat că acolo e menționată destinația Phenian, Coreea de Nord. „La care, îmi spune: Nu-l poți trimite pe Dennis în Coreea de Nord. Nu pricepi ce loc e ăla?”.

Însă Dennis Rodman, notează South China Morning Post, habar n-a avut de toate astea până când a aterizat la Beijing. „Nimeni nu mă informase despre Coreea de Nord”, a povestit Rodman, pentru Yahoo Sports. Baschetbalistul crezuse că va la un banal meci demonstrativ, va da niște autografe și gata: „Fusesem atât de orb, omule”.

Până la sfârșitul călătoriei „Viermele” îl declarase pe Kim Jong-un „prieten pe viață”. La meciul de baschet, au stat amândoi unul lângă altul și au mâncat sushi. Citatul a făcut înconjurul lumii, la fel cum s-a întâmplat și cu alte laude aduse de Dennis Rodman lui Kim Jong-un.

De altfle, Rodman a vorbit despre prietenia sa cu Kim, cu jurnaliștii de la Yahoo Sports, chiar după acea călătorie: „Ne-am înțeles atât de bine. Practic, am comunicat astfel datorită sportului. Niciodată nu am știut nimic despre politică, armată, rachete, chestii nucleare. Nu am vorbit cu el niciodată despre astea. Am vorbit doar despre sport cu el. Iubea asta”.

Cu toate acestea, Rodman a fost criticat pe larg în mass-media pentru vizita în Coreea de Nord tocmai din cauza „armatei, rachetelor, chestiilor nucleare”. „Mulți, din America, nu acceptă ceea ce am făcut, dar nu e problema mea”, spunea vedeta NBA în 2013.

„Îmi pare rău. Nu sunt președinte. Nu sunt ambasador. Eu sunt Dennis Rodman. Sunt doar o persoană care arată lumii că ne putem înțelege și fi fericiți pentru o zi”, mai spunea el, pe aeroportul din Beijing, la întoarcerea din a patra călătorie în Coreea de Nord, în 12 luni. Aceste călătorii fuseseră filmate pentru un alt documentar, Big Bang, al lui Dennis Rodman, la Phenian. Regizorul Colin Offland își amintește ce lucruri ciudate au apărut în tot acest timp petrecut în Coreea de Nord.

Aceasta a fost călătoria în care Rodman a făcut gestul rușinos de a-i cânta Happy Birthday lui Kim Jong-un. Se presupune că era beat. Apoi, a acordat un interviu la CNN, în care a declarat sec: „Îmi iubesc prietenul”.

Rodman, care se luptase cu alcoolul încă din vremea în care juca, a început să bea foarte mult și să se comporte greșit. „Când pleca, mă gândeam: O, Dumnezeule, aici suntem la mila comportamentului lui Dennis mult mai mult decât anticipasem”, povestea Offland, pentru NK News, în octombrie 2015.

Casele de pariuri irlandeze Paddy Power, care au sponsorizat turneul, s-au retras ulterior, dar „jocul” lui Rodman a continuat. „Am fost la finala Cupei Europene, la finalele Cupei Mondiale, la unele dintre cele mai mari evenimente sportive din toate timpurile. Nu am mai trăit niciodată atmosfera asta. Ți se ridica părul, senzația a fost absolut incredibilă”.

La momentul interviului, Offland se gândea că este puțin probabil ca Dennis Rodman să se întoarcă în Coreea de Nord. „Dacă nu cumva Donald Trump ajunge la putere… nu se știe niciodată”, spunea regizorul. el adăuga, la vremea respectivă, că Dennis și Donald au o relație strânsă. În 2016, Rodman a sprijinit candidatura lui Trump la președinția SUA, iar Trump i-a mulțumit lui Rodman.

Iar Offland a avut dreptate. Chiar dacă, inițial, Donald Trump a trata cu răceală ideea lui Rodman de a se întâlni cu Kim, a turnat apă rece pe ideea când Rodman a sugerat să se întâlnească cu Kim.

Vedeta NBA îi sugerase și în 2014 lui Trump, pe atunci om de afaceri, să îl întâlnească pe Kim Jong-un. Era anul în care Trezoreria SUA îl ancheta pe Dennis Rodman pentru cadourile de lux pe care i le făcuse dictatorului nord-coreean.

Reacția lui Trump a venit pe Twitter, în 8 mai 2014: „Dennis Rodman era fie beat, fie pe drogat când a spus că vreau să merg în Coreea de Nord cu el. Mă bucur că l-am concediat la The Apprentice”.

La acea vreme, notează South China Morning Post, Dennis Rodman își revendica deja rolul de al treilea om în relațiile internaționale: „Misiunea mea este să sparg gheața între țările ostile”.

„Vă spun atât: dacă nu termin în primii trei cursa pentru următorul premiu Nobel pentru pace, atunci ceva nu e în regulă”, declara Dennis Rodman. Nu s-a menționat vreodată dacă Rodman a terminat pe locul trei cursa din 2014, adică imediat după câștigătorii Premiului Nobel pentru pace din acel an, Kailash Satyarthi și Malala Yousafzay.

Potrivit South China Morning Post, Dennis Rodman a jucat un anumit rol în a-i determina pe Donald Trump și Kim Jong-un să se întâlnească la summit-ul istoric din Singapore, în iunie 2018.

Anul trecut, el scria că dorește să-l ajute pe Trump să câștige Premiul Nobel pentru pace, în dosarul nord-coreean, într-o scrisoare către președintele SUA, pe care a distribuit-o pe Twitter înaintea discuțiilor bilaterale de la Hanoi, din Vietnam.

Însă ultimele relatări îl prezintă pe Kim Jong-un aflat într-o stare de sănătate precară, iar potrivit unele zvonuri chiar ar fi decedat. Într-un interviu pentru TMZ Sports, Dennis Rodman și-a exprimat speranța că știrile despre decesul dictatorului nu sunt adevărate:„Sper că e doar un zvon că mareșalul Kim Jong-un este bolnav. Sper că voi afla mai multe în curând”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here