VIDEO-FOTO | Lucrare de control cu pușca de asalt. Cum sunt pregătiți de război copiii de grădiniță și școală primară, din Rusia

Sursa: The Insider

Puștile de asalt Kalașnikov apar din ce în ce mai mult în școlile rusești, ocupând spațiu lângă mese și tabla înmulțirii, iar din septembrie 2023 va fi introdus în programa școlară un curs de pregătire militară de bază. În prezent, scrie The Insider, copiii învață chiar și în grădinițe cum se asamblează corect o mitralieră, iar cluburile militar-patriotice ocupă acum spațiile în care copiii aveau odinioară activități creative.

Pucșa de asalt vine la școală

Decizia guvernului marchează revenirea la „pregătirea militară de bază” din epoca sovietică, la care se renunțase în 1993. Pe atunci, elevilor li se formau abilități de autoapărare în cazul unui atac nuclear sau chimic, prim ajutor și mânuire a armelor de foc. Odată cu debutul domniei lui Putin, în 2000, a revenit ideea din epocile țaristă și sovietică despre armata ca sursă de educație patriotică – unirea oamenilor în jurul unui lider puternic, prin cultivarea patriotismului. Din 2001, Ministerul rus al Apărării a devenit una dintre cele trei instituții responsabile de implementarea „Conceptului pentru educația patriotică a cetățenilor ruși”.

În ultimele luni, organizațiile educativ-patriotice de tineret au intensificat pregătirea militară cu folosirea armelor. În același timp, au început să deruleze activități școlare pentru a-și promova practicile. În unele cazuri, școlile merg și mai departe și au propria lor ofertă de pregătire militară, inclusiv instruire în folosirea armelor de foc.

După anexarea Crimeei, numărul cluburilor militar-patriotice (VPK) a trecut de 5.500. În 2015, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, împreună cu Administrația Prezidențială, au înființat mișcarea Iunarmia, care îi introduce pe tineri în aspectele de bază ale pregătirii militare pentru a „păstra și crește tradițiile patriotice”. Pe site-ul său, organizația se mândrește cu 1,25 milioane de membri, inclusiv copii ucraineni din Mariupol, care au fost înscriși cu forța în rândurile sale.

Deși folosirea armelor de foc era practicată de Iunarmia și înainte de invazia din Ucraina, rețelele de socializare ale filialelor regionale prezintă acum în mod constant rapoarte despre adolescenți care urmează un antrenament militar îmbunătățit. De exemplu, în Magnitogorsk, 40 de entități din cadrul complexului militar-industrial și Iunarmia au luat parte la Spartakiada 2023, una dintre competiții fiind cea de înot cu puști de asalt Kalașnikov și echipament de camuflaj.

Site-ul subliniază că nu numai băieții, ci și fetele își exprimă dorința de a înota cu mitraliera de 3,5 kilograme pe spate, iar unul dintre participanți este citat spunând că: „Îmi place mai mult să înot cu mitralieră”. În alte cazuri, copiii, adesea denumiți „luptători” de către mass-media regională, sunt învățați tactici militare și cum să se orienteze pe teren înzăpezit, în uniformă și cu mitraliere.

Sursa: The Insider

Pe lângă radicalizarea activităților complexului militar-industrial și Iunarmia, încep să apară noi organisme responsabile de „educația patriotică”. Un exemplu este clubul Lider (mai bine cunoscut drept Vagnerionok), înființat la sfârșitul lui ianuarie 2023 și despre care se presupune că are 40 de membri, inclusiv minori, recrutați în principal prin VKontakte. Clubul își instruiește membri să folosească drone, organizează conversații cu bloggeri și politicieni militariști și supraveghează realizarea de lumânări pentru tranșee de către adolescenți. Deși sursa finanțării clubului este neclară, acesta se află în centrul grupului Wagner, din Sankt Petersburg, înființat de Evgheni Prigojin.

Aceste organizații militaro-patriotice sunt implicate în sprijinirea invaziei ruse la diferite niveluri. Membrii Yunarmia și ai complexului militar-industrial trimit soldați scrisori de sprijin și organizează donații pentru „ajutor umanitar”. În plus, instructorii acestor instituții sunt implicați în pregătirea noilor mobilizați sau sunt trimiși ei înșiși în front. Acest lucru se vede în exemplul clubului militar-patriotic „Bastion” din Stavropol, unul dintre ai cărui instructori a folosit pagina clubului de pe VKontakte pentru a colecta donații pentru lunetistul pe care l-a antrenat după ce a fost mobilizat.

Unele școli în sine preiau inițiativa și îi învață pe copii cum să mânuiască armele de foc. În februarie, procuratura din Sankt Petersburg a investigat mai multe școli și a făcut apel la tribunalul Kuibîșev după ce s-a constatat că școala nr. 294 din districtul Țentralnîi nu are „materiale esențiale”, și anume grenade F-1 și RGD-5 și puști de asalt Kalașnikov. Directorul școlii a încercat să facă contestație, dar fără rezultat. Cu toate acestea, unele școli sunt deja bine echipate cu toate armele „necesare”.

Unele școli au început să organizeze propriile cursuri militare. De exemplu, pentru sărbătorirea Zilei Apărătorului Patriei, pe 24 februarie 2023, elevii școlii nr. 31 din Ioșkar-Ola, în curtea școlii, la minus 10 grade, învățau să arunce grenade de manevră, să alerge cu arma, să demonteze puști de asalt Kalașnikov și să tragă din pistoale cu aer comprimat. Ca „soldat în rezervă”, unul dintre profesori remarca mândru că elevii din clasele VI-X au învățat „să mânuiască armele, să acorde îngrijiri medicale, să respingă atacuri inamice, să contraatace la momentul potrivit, să treacă un curs cu obstacole și să tragă cu precizie din orice poziție”.

Școala 31, Ioșcar-Ola / Sursa: The Insider

Aparatul vine la grădiniță

În ultimele luni, complexul militar-industrial și Iunarmia au venit din ce în ce mai mult în școli pentru a-i învăța pe copiii de școlară primară cum să mânuiască armele de foc. Dacă odinioară părinții puteau decide dacă să își trimită sau nu copiii, acum sunt privați de această alegere. Într-una dintre școlile din regiunea Sverdlovsk, tinerii membri ai clubului patriotic i-au învățat pe copiii de 11-15 ani cum să demonteze o pușcă de asalt Kalașnikov chiar pe pupitrul de la școală și cum să pună o mască de gaz.

Pentru ca toți copiii să urmeze cu încredere calea cea bună, în instituțiile de învățământ rusești li se pune arma în mână din ce în ce mai devreme. Recent, membrii Iunarmia au venit la una dintre grădinițele din teritoriul Krasnoiarsk pentru a face „antrenament de luptă”, unde „împreună cu copiii au demontat și asamblat puști automate”.

Directorul grădiniței a confirmat episodul unui ziar local: „Cooperăm cu școlile din regiune și din oraș, de aceea băieții [de la Iunarmia] au venit la noi. Copiilor le-a plăcut foarte mult <…>, știu ce este, se lucrează în perspectiva Zilei Apărătorului Patriei. Toată lumea a fost prietenoasă, frumoasă, o atmosferă festivă. Impresia a fost foarte bună, copiii au văzut asta pentru prima dată. Desigur, vor să fie ca soldații – zvelți, curajoși”.

Ziarul a intervievat și un psiholog, pentru a-i asigura pe părinții care ar putea avea îndoieli cu privire la necesitatea de a învăța un copil de 5 ani să folosească o mitralieră. „Dacă purtătorul armei are un grad ridicat de responsabilitate, atunci este sigur pentru psihic”, a asigurat psihologul.

Cu toate acestea, specialiștii occidentali și unii dintre specialiștii ruși în psihologia copilului nu împărtășesc optimismul colegilor lor. Militarizarea sistemului rus de învățământ provoacă o mare îngrijorare în întreaga lume, a declarat, pentru The Insider, dr. Philip D. Jaffe, specialist în drepturile copilului: „Acesta este un pas foarte, foarte serios, care schimbă profund conceptul de copilărie. În majoritatea țărilor, adulții încearcă să protejeze copiii de violență: de violența îndreptată împotriva copiilor înșiși, precum și de violența din lume, deoarece poate avea consecințe asupra dezvoltării lor. […] Nici în alte țări în care copiii primesc NVP, adică un curs de pregătire militară de bază, copiii nu sunt învățați să omoare inamicul folosind arme. Rusia a ratificat convenția privind drepturile copilului în cazul unui conflict militar, NVP este contrară spiritului și literei unei astfel de convenții”.

Expertul subliniază că în societatea occidentală și în dreptul internațional, educația are scopuri cu totul diferite: „În acest caz, scopul educației este cu totul altul, apropiat ca formă de pregătirea pentru serviciul militar. De exemplu, îi învață pe copii că folosirea violenței poate fi destul de legitimă, prin urmare folosirea violenței are un statut legal, iar băieții devin potențiali soldați”.

Profesorul de psihologie Alexandr Trosov consideră că atmosfera de agresiune în care s-a cufundat Rusia este chiar mai puternică decât școala, ceea ce determină dezvoltarea personalității copilului: „Atâta timp cât militarismul este perceput ca un joc sau un fenomen temporar, acest lucru nu va afecta foarte mult dezvoltarea individului. Cu toate acestea, dacă societatea rusă începe să se identifice cu adevărat cu istoria militară și cu spiritul patriotismului militant, consecințele ar putea fi mai grave. […] Este deosebit de periculos discursul general că „întreaga lume este împotriva noastră”, că „toată lumea vrea să îi îngenuncheze pe ruși”, și că „suntem înconjurați de dușmani și trădători”.

Copilul trăiește în acest spațiu în care este înconjurat de agresivitate. O astfel de gândire poate duce la acțiuni diferite, plus încăpățânare totală din toate părțile, lipsa de dorință de a se opri și de a căuta compromis – copiii simt că aceasta este norma.

Adesea, organizațiile militaro-patriotice pun mâna pe instituțiile pașnice nu în sens figurat, ci în sens literal. La Moscova, o organizație de tineret care le predă copiilor defavorizați citirea și calculul și care organizează evenimente culturale a pierdut un concurs municipal pentru dreptul de a închiria gratuit un teren pe care îl ocupa de 25 de ani. În schimb, clubul militar-patriotic a primit dreptul la chirie zero. Oficialii au justificat decizia spunând că „educația militară este acum mai importantă decât creativitatea”. Acest lucru a fost confirmat de două persoane care cunosc bine împrejurările cazului.

SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here