VIDEO | Garanțiile imposibile anti-Covid, date de Teodosie la Învierea cu reluare: „Se pot vindeca”. „Nu am putut să-i amân”

Foto: INQUAM/Costin Dincă

Bisericile care țin de Arhiepiscopia Tomisului au ținut, în noaptea de marți spre miercuri, slujba care marchează Încheierea praznicului Învierii Domnului, iar în urma unei decizii separate de cea a BOR, preoții din subordinea arhiepiscopului Teodosie au împărțit și Lumina pascală.

Potrivit imaginilor surprinse la fața locului de televiziuni, câteva sute de credincioși au participat la slujba de la Constanța, iar Teodosie a declarat presei că îi și împărtășește după regulile obișnuite, cu toate că Biserica Ortodoxă Română luase o altă decizie, în contextul pandemiei.

Potrivit imaginilor transmise de televiziuni, între Teodosie și jurnaliștii prezenți au existat câteva dialoguri legate de controversata sa acțiune.

La întrebarea dacă nu crede că există riscul infectării oamenilor cu COVID-19 din cauza folosirii aceleiași lingurițe, dar și a nerespectării măsurilor de distanțare socială, arhiepiscopul a răspuns sec: „Se pot vindeca”, „Nu vor păți nimic”.

Teodosie și-a justificat inițiativa de a împărți Lumina Învierii, în ciuda decizie BOR, prin aceea că „liturghia nu e făcută să stăm departe”. „Eu nu am putut să-i amân pe credincioși. Eu știu că la orice liturghie se împărtășește. S-au pregătit, s-au spovedit, aceia se împărtășesc”, a completat acesta.

După cum se vede și din imagini, au existat credincioși care au renunțat la mască, iar regulile de distanțare socială nu au fost respectate tot timpul de către unele dintre persoanele care au participat la slujbă.

Cazurile Pimen și Putna

Coronavirusul a făcut victime și în rândul fețelor bisericești. Acum o săptămână, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, în vârstă de 90 de ani, a încetat din viaţă, la o lună după ce fusese diagnosticat cu coronavirus și chiar transportat cu elicopterul la București.

Un focar de Covid-19 a izbucnit și la Mănăstirea Putna, astfel că 31 de călugări au fost internați, acum aproape două săptămâni, Spitalul Județean Suceava. Direcția de Sănătate Publică Suceava a declanșat o anchetă epidemiologică după ce un bărbat bolnav care locuia în incinta mănăstirii a murit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here