VIDEO | Iată cum elimină scutul antirachetă Iron Dome zeci de rachete lansate din Gaza. Cum funcționează sistemul

După ce Hamas a anunţat că a lansat marţi  137 de rachete într-un interval scurt pentru a depăşi scutul antirachetă israelian „Domul de Fier”, Israelul a postat mai multe înregistrări video care arată scutul făcându-şi datoria.

Imaginile postate inclusiv de Ambasada Israelului la Bucureşti arată cerul de deasupra oraşului Tel Aviv luminat de exploziile rachetelor interceptate.

Majoritatea proiectilelor din Gaza au fost interceptate de sistemul israelian antirachetă Iron Dome, însă o femeie a fost ucisă marţi seară lângă Tel Aviv în cursul atacurilor. Decesul ei ridică la trei numărul persoanelor care şi-a pierdut viaţa, marţi, în Israel, în atacurile cu rachete din Fâşia Gaza.

Una din rachetele trase de militanţii palestinieni a lovit un autobuz civil la Holon. 18 persoane au fost rănite, iar şoferul este în stare gravă. 

Bombardamentele israeliene din Gaza au ucis cel puţin 28 de persoane, inclusiv 10 copii şi au rănit încă cel puţin 152, potrivit oficialilor de sănătate palestinieni. Armata israeliană a declarat că a ucis peste 15 militanţi. 

Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a prevenit marţi că bombardamentele israeliene către Fâşia Gaza nu sunt „decât începutul” după ce a avut loc un atac cu rachete trase din enclava palestiniană guvernată de Hamas, către metropola israeliană.  

Anterior, o clădire de zece etaje din oraşul Gaza care găzduia birouri ale mişcării islamiste Hamas a fost complet distrusă marţi seară în urma unui bombardament al armatei israeliene. 

Cum funcționează Iron Dome

Iron Dome este un sistem de apărare antiaeriană dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite.

Pus în funcțiune în 2011, rolul lui este de opri rachetele cu rază scurtă de acțiune și proiectilele trase din Gaza.

Pentru amenințările cu rază medie și lungă de acțiune, inclusiv avioane, drone, rachete, Israelul are alte două sisteme separate, botezate „Praștia lui David” și „Săgeata”, scrie The Washington Post.

Iron Dome se bazează pe un sistem de analiză radar pentru a depista o amenințare. Lansează un interceptor numai dacă proiectilul amenință să lovească zone populate sau infrastructură de bază.

Interceptorii sunt lansați vertical, fie de unități mobile, fie din puncte fixe. Ei lovesc racheta în aer și produc o explozie care se vede ca o lumină pe cer, în momentul impactului.

utoritățile israeliene din domeniul apărării susțin că sistemul a oprit mii de rachete și proiectile să-și lovească țintele, având o eficiență de peste 90 la sută.

Experții spun că Hamas și Jihadul Islamic au zeci de mii de rachete care adesea sunt confecționate destul de rudimentar, doar din explozibil pus într-o carcasă metalică, la costuri mici, de câteva sute de dolari. Marți după-amiază, în numai o oră, peste 200 de rachete au lovit sudul Israelului.  În zona Ashkelon, aflată chiar lângă Gaza, două persoane au fost ucise și trei rănite. Într-adevăr, Iron Dome este mai puțin eficient la o rază mai mică de 5 kilometri.

Chiar dacă unii analiști pun la îndoială super-eficiența sistemului, motivând că și grupările Hamas și Jihadul Islamic și-au adaptat sistemele lor de artilerie, Iron Dome a schimbat viața multor israelieni în ultimii ani, permițându-le să ajungă la o anumită normalitate, mai ales în zonele din sudul țării, care cândva trăiau sub teroarea tirurilor zilnice. 


1 COMENTARIU

  1. Dacă la noi campania electorală a fost plina de promisiuni si minciuni, la jidani campania electorală s-a transformat într-un război civil!!..infractorul netanyahu un fel de Dragnea a lor a provocat un adevărat măcel pentru a câștiga alegerile…acum e la mare distanta de contracandidatul opoziției…
    Ba cat de criminal poti fi să câștigi pe cadavrele cetățenilor tăi…
    Din datele de la serviciile secrete americane, banditul ăsta a programat de mult acțiunea asta…nu vedeți că. Majoritatea statelor nu i-au poziție împotriva palestinienilor,??..au fost folosiți pentru un căcat de vot si a scapa de pușcărie!!!..
    Așa s-ar fi întâmplat și la noi dacă nu-l ascundeau pe prietenul jidanului..
    De credeti ca populația europei i-a atitudine împotrivă jidanilor??..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here